Хасково

Фестивалът за тракийски фолклор тръгна с 60 състава и 15 занаята в Хасково

ФестивалФестивалът за тракийски фолклор и занаятчийско майсторство бе открит официално днес в хасковското читалище „Заря“.

ФестивалПриветствие към гостите в препълнения салон отправи областният управител Кадир Исов. Той подчерта, че това е един амбициозен проект на областна администрация, съвместно с Гърция и областите Кърджали и Смолян. Исов заяви, че фестивала ще покаже, че на Балканите живеят тракийци, носители на тракийския фолклор. Областният управител посочи, че в рамките на двудневния форум ще се представят 60 състава и 15 занаятчии, които ще пренесат магията на тракийския фолклор.

Фестивалът да се превърне в традиция пък пожела на присъстващите председателят на тракийските дружества в България Красимир Премянов. Той благодари на областна администрация, хасковското тракийско дружество „Георги Сапунаров“ с председател Кирил Сарджев и на самодейците, които поддържат традицията жива.

ФестивалСред изложените занаяти във фоайето на читалище „Заря“ са: гобленство, плетачество, стъклопис, декупаж, квилинг, рисунка върху яйце, дърворезба, медникарство, сарачество, кавали и гайди, бъчварство, ножарство и иконопис.

Фестивалът продължава и утре, 15 март от 14 часа, в читалище „Заря“. След края на програмата на пл. „Свобода“ ще се извие голямо хоро от участниците и гостите на събитието.

Фестивалът за тракийски фолклор и занаятчийско майсторство се организира по Програма за европейско териториално сътрудничество „Гърция – България 2007-2013“. Програмата е съфинансирана от ЕФРР и национално съфинансирана от участващите държави. Проект „Съвместни туристически инициативи, насочени към наследството“ (JTI TARGET), одобрен за финансиране по оперативна програма за Европейско териториално сътрудничество „Гърция – България 2007-2013“ съгласно сключен договор № В2.12.01/20.03.2012 г.

 

Фестивал   Фестивал

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button