Хасково

Бранят 6 редки растения в нови осем защитени зони

РИОСВЗащитено и рядко растение което е нещо средно между ябълката, крушата и глога вече ще се пази от еколозите в една от осемте нови защитени зони в Източните Родопи.

Това обяви на пресконференция днес в РИОСВ-Хасково проф. Димитър Пеев, който е ръководител на проекта, с който се обособяват новите микрорезервати.

РИОСВВъпросното растение се казва Триразделнолистен ериолобус и е открито край ивайловградското с. Белополяне. От намерените два екземпляра единият е по-добре запазен. От тях са взети 15 фиданки, като 8 са се запазили.

Другите редки растения, около които са обособени защитени зони са Родопски лопен край крумовградското с. Горни Юруци, Провански салеп, с. Априлци и с. Лозенградци, Жлезист лопен, харманлийското с. Браница, Неделенолистно великденче, свиленградското с. Щит и Тракийски клин, който се намира край стамболовското с. Воденци.

За опазването на растенията в зоните около тях се въвеждат ограничения в обработването на земята, пашата, строителството и внасянето на чужди растителни видове.

РИОСВ  РИОСВ 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button