Регион

Бунт в бежанския лагер, имигрантите искат статут и пари

ПротестБежанците от лагера в Харманли организираха протест на портала на центъра по обяд. Недоволството им е провокирано от бавната процедура по разглеждане на документите им и от факта, че не са получили дължимите им от държавата помощи от 65 лева месечно.

Огромна част от хората в лагера, които са там от няколко месеца, досега не са получавали нито стотинка, въпреки че държавата трябва да плаща по 65 лева на месец на всеки от тях, за да се издържа и да си купува храна. Причината е, че на практика регистрацията на имигрантите в лагера започна след средата на януари, а ако не са регистрирани, те не могат да получават помощите.

Основното искане на бежанците обаче си остава по-бързата процедура по разглеждане на документите и даването на статут. Едва тази седмица са готови първите двайсетина статута на хора от лагера в Харманли, обясни директорът му Йордан Малинов. Всички около 1 300 обитатели обаче вече са регистрирани, а на голяма част от тях са минали и интервютата, което означава, че до няколко месеца всички ще имат решения.

Бунтът приключи за няколко часа, след като бежанците получиха уверение, че помощите от 65 лева за февруари ще бъдат изплатени до края на седмицата, когато голяма част от тях ще празнуват кюрдската нова година.

 Протест  Протест
 Протест  Протест

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button