Любопитно

„Шедьоври на световното приложно изкуство“ подредиха в библиотеката

Изложбата „Шедьоври на световното приложно изкуство“ бе официално открита в централното фоайе на Регионална библиотека „Христо Смирненски“.

Тя е посветена на 29 юни – Ден на занаятите и бе представена от директора на библиотеката Кирилка Страшникова и зам.-кмета Милена Трендафилова.

Деветте витрини на експозицията включват книги и албуми от фонда на библиотеката с фотоилюстрации на някои от най-прочутите творби на майсторите-занаятчии от античността до наши дни.

Изложба

Най-голямо внимание привличат албумите с регалии, в които са показани корони и скиптри на руски и западноевропейски владетели. Като безспорни шедьоври на ювелирното изкуство могат да бъдат определени Голямата и Малката императорска корона на Руската империя, златният императорски скиптър с диаманта „Орлов“, короната на датския крал Кристиан ІV, диамантената шапка на Петър Велики, както и короната на неговата племенница – императрица Анна Йоановна.

Изложбата представя още фоторепродукции на каретите на Екатерина Велика и френския крал Шарл Х, както и мебели от различни епохи и стилове, украсени с изкусна дърворезба.

Изложба

Сред шедьоврите на източното приложно изкуство са гравираният лакиран трон на китайския император Циенлун, инкрустиран със седефена мида шкаф, непробиваем за стрелите индийски щит, направен от кожата на носорог, а също така средновековен стъклен рог за вино от Сирия.

Централната витрина е посветена на българското приложно изкуство. Сред шедьоврите са уникалната керамична икона на св. Теодор Стратилат, огърлицата от Преславското златно съкровище и Рафаиловият кръст, който е великолепен образец на миниатюрна дърворезба. Не него авторът му – монах Рафаил Рилец, изобразява над 100 библейски сцени с 650 фигури.

Изложбата ще остане подредена до края на август.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button