Хасково

През 2013-та са ни подслушвали по-малко

Отчет„Наблюдава се тенденция за намаляване на исканията за използване на специални разузнавателни средства„, съобщи днес председателят на Хасковския окръжен съд Миглена Тянкова. 

Ако през 2011 година исканията за СРС-та са били 633 и всички са получили одобрение, то през 2012 година техният брой е бил 319. През 2013-та от постъпилите 152 искания за използване на специални разузнавателни средства, одобрените са 141. Останалите 11 са получили изцяло отказ. Цифрите Тянкова оповести по време на Годишния доклад на дейността на Хасковския окръжен съд и Районните съдилища в съдебния район.

Според данните в доклада, през миналата година има скок на първоинстанционните наказателни дела от общ характер. Новообразуваните деца са 2044, а свършените – 2019.

Сред районните съдилища най-малко натоварени са магистратите в Ивайловград, които разглеждат средно месечно по 11,83 дела при средна натовареност за страната от 32 дела.
Заради бежанската вълна, работата на Районен съд – Свиленград се е увеличила значително. Там всеки съдия е разглеждал средномесечно по 35,21 дела.

По време на годишния доклад Миглена Тянкова очерта няколко, проблема. Първият е свързан със сградата на Районен съд – Димитровград. Това е единственото съдилище в областта, чиято сграда не е собственост на Министерството на правосъдието, подчерта Тянкова. По думите й са предприети разговори за решаване на проблема. Председателят на Окръжен съд – Хасково обясни още, че липсата на бюджетни средства не позволява заемането на всички щатни бройки в съда. Така се налагало 3-4 длъжности да се съвместяват от един служител, но това не пречело на работата на съда. Проблем изпитват съдилищата и преводачите, както и с липсата на средства за заплащането им.

Друг проблем, който изтъкна Тянкова, е противоречивата практика на Административния съд в Хасково, който от години се произнасял по едни и същи казуси по различен начин. Така отменянето на актове, постановени от районни съдии, некоректно влияело върху тяхната атестация.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button