Регион

Бежанците затвориха Е-80 след визитата на Малмстрьом

БежанциБлизо 100 бежанци от центъра в Харманли блокираха в спонтанен протест едната лента на международния път Е-80.

Това стана малко след посещението на европейския комисар за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом и вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Повод за бунта бе слух, че ще престоят в лагера без статут 4 г., въпреки че и при посещението им бе обяснено, че това не отговаря на истината.

Малмстрьом съобщи, че ЕС е предоставил на България 15 милиона евро за подкрепа на дейностите, свързани с бежанците. Половината от средствата вече били предоставени, а останалата сума предстои да бъде получена.

БежанциЕвропейският комисар се запозна с условията, при които са настанени чуждите граждани в центъра в Харманли и разговаря с някои от обитателите в него.

„Някои от тях все още очакват да получат официалния си статут и естествено е това да ги притеснява – защото стоят и не знаят какъв е статутът им“, каза Малмстрьом. По думите й изключително важно е тези хора да се осланят на надеждна информация. Тя призна, че те искат да отидат някъде другаде, но съгласно европейското законодателство, това не е възможно. Причината е, че България е първата страна на прием на исканията за статут.

Според вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев сега не се предвижда откриването на нови места за настаняване на чужди граждани, търсещи закрила у нас. Той изрази надежда, че ситуацията няма да се промени дотолкова, че принудително да се наложи да бъдат отворяни нови центрове. Министърът заяви, че обществото дължи голяма благодарност на служителите, които са на границата. По думите му от началото на годината задържаните у нас нелегални имигранти са средно по-малко от 160 души на месец.

 Бежанци Бежанци 
 Бежанци  Бежанци

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
25.03.2014 19:21 19:21

Хора, ще ни ебът майката тия простаци,да знаете…

бежанеца
бежанеца
25.03.2014 22:30 22:30

тия кво искат…..някой да ги е канил…..малко ли са наште проблеми ами и с тяхните да се занимаваме…..

Back to top button