Хасково

Новото депо в Гарваново ще има 19 г. живот

ПресконференцияНовото регионално депо край хасковското с. Гарваново ще има 19 г. живот, съобщи на пресконференция Цветанка Костадинова, представител на фирмата, която управлява проекта по изграждането на сметището.

Там ще бъдат изградени 3 клетки, като строителството на първата от тях ще стане по проект, финансиран от ОП „Околна среда 2007-2013“ на стойност 28.4 млн. лв. В сметището отпадъци ще депонират три общини: Хасково, Димитровград и Минерални бани.

ПресконференцияПървата копка ще бъде направена на 8 април, а работата трябва да приключи за 14 месеца. Строителството ще се извърши от „Хасково Басура“, в която влизат: „Екотрадекс груп“, „Гимекспорт“ и „Сити път“, съобщи ръководителят на проекта Венета Тенчева, която е главен еколог на община Хасково.

До изграждането на новото депо което ще е на площ 229 дка, трите общини ще депонират на старото сметище, което след това ще бъде затворено.

В новото сметище ще може да се депонират и растителни отпадъци, а капацитетът ще е до 1600-1700 т. компост. Там ще има пречиствателна станция за отпадни води и нова инфраструктура.

Тенчева заяви, че за сега е рано да се каже дали ще има поскъпване на такса смет в трите общини. Тя обаче подчерта, че проектът е оценен като социално поносим.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Гост
Гост
27.03.2014 8:50 8:50

То може да се използва 19 години, но не е пояснено как е предвидено използването му – при депониране на почти всички видове отпадъци както си е до сега или само на онези, които не подлежат на последващо оползотворяване или рециклиране…. Ако е предвиден първия случай и ако в скъпата ни държавица започне в най-скоро време /нещо което няма да стане/ да работи системата за разделно събиране на всички видове отпадъци, тогава депото ще може да се използва и по-дълго време. И освен това само да вметна, че растителните отпадъци НЕ се ДЕПОНИРАТ! Още повече, че щом ще се прави компост от тях думичката „депониране“, която означава вид „погребване“ няма място изобщо при растителните отпадъци. Айде малко да вземем и да четем и да се образоваме, ясно, че това са нови неща за нашия индиански народ, но не са невъзможни…

Back to top button