Хасково

До 4 г. Хасковско се оголва откъм лекари

ИлюстрацияИма сериозна опасност до 4-5 г. Хасковска област да се оголи откъм лекари, алармира на днешния Ден на здравния работник председателят на Районната лекарска колегия д-р Николай Колев.

Той посочи, че през последните 3 г. 50 лекари от региона са заминали да работят в чужбина. Причината е, че в Германия, Англия и Швеция например стартовите заплати са 3000 евро, а в България за един лекар без специалност тя е 600 лв. Отделно в Западна Европа има по-добри условия за специализация.

Сега положението върви от тревожно към катастрофално. Системата все още се крепи на това, че много често един специалист работи на 2-3 места, но това ще е до време, заяви д-р Колев. Той предупреди, че държавата трябва да вземе спешни мерки веднага, защото може да стане твърде късно.

Дори в един момент да се стреснат и да налеят пари, един лекар не става от днес за утре – той учи 6 г. и специализира още 4.

Д-р Колев подчерта, че и 1/4 от практиките на общопрактикуващите лекари сега също са свободни. Отделно регионът се оголва и откъм медицински сестри, защото много от тях също предпочитат да работят в чужбина.

Сега лекарите в Хасковска област са 750.

Председателят на УС на РК на БЗС-Хасково д-р Станимир Банчев съобщи за Haskovo.info, че стоматолозите в Хасковска област са 220. Част от специалистите също заминавали да работят в чужбина, но все още у нас имало достатъчно зъболекари. Проблемна остава ситуацията по селата, където условията за работа са непривлекателни. По-сериозно е положението с медсестрите, защото в България има само една частна школа в София, която подготвя асистенти по дентална медицина. Обнадеждаващото обаче било, че сега е излязъл випуск от 100 човека.

Д-р Банчев подчерта, че качеството на зъболекарската услуга у нас е на световно ниво, а специалистите продължават да инвестират в техника и квалификация.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
07.04.2014 14:04 14:04

Хасково отдавна е оголено от към всичко и е на командно дишане. Който може се спасява по единично.

Back to top button