Регион

Министър Михайлова направи първа копка на депото в Гарваново, очаква санкции

ДепоПърва копка на новото депо край хасковското село Гарваново направи днес министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

Министърът заяви, че няма вариант България да избегне санкциите от Европейския съюз заради забавянето в построяването на регионални депа за битови отпадъци. До 2009 г. България трябваше да е закрила над 100 сметища и да изгради нови 22 депа със система за управление на отпадъците. На практика до сега има готови само 2 такива депа, а 109 от старите сметища все още функционират. Единственият вариант да избегнем финасовите санкции е да построим определените депа, които се финансират по оперативна програма „Околна среда“.

Депо„Очаквам в средата на следващата година съдът да реши дали ние нарушаваме регламента или не. По всяка вероятност решението ще бъде частично да“, прогнозира Михайлова.

Както Haskovo.info писа новото регионално депо край Гарваново ще има 19 г. живот. Там ще бъдат изградени 3 клетки, като строителството на първата от тях ще стане по проект, финансиран от ОП „Околна среда 2007-2013“ на стойност 28.4 млн. лв. В сметището отпадъци ще депонират три общини: Хасково, Димитровград и Минерални бани.

Работата по изграждането на първата клетка трябва да приключи за 14 месеца. Строителството ще се извърши от „Хасково Басура“, в която влизат: „Екотрадекс груп“, „Гимекспорт“ и „Сити път“.

До изграждането на новото депо което ще е на площ 229 дка, трите общини ще депонират на старото сметище, което след това ще бъде затворено.

Депо  Депо 
 Депо  Депо
 Депо  Депо

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button