Хасково

Без нарушения с месото преди празниците, салатата – без документи

АгенцияПовече контрол в търговската мрежа за сметка на следенето на процеса на производство искат млекопроизводители. Мнението беше част от дискусия в Агенцията по храните в Хасково днес, където се проведе ден на отворените врати с участието на служители, производители и търговци.

Според част от производителите при тях вътрешният контрол е на достатъчно високо ниво и не е нужно докторите от агенцията да ги проверяват непрекъснато. За сметка на това в магазините контролът бил занижен.

За това, че качеството на храните ни е добро свидетелстваха и месопреработватели. Според Тодор Нолев в момента системите работят така, че всяка луканка може да бъде проследена до прасето или кравата, от която е произведена. Имаме цяла стая с документация за всеки колбас, а две служителни се занимават само с описване на процеса, обясни Тодор Нолев.

От агенцията по храните обясниха, че проверките на месо преди Великден и Гергьовден са започнали.

На проверка в хасковска търговска верига днес бяха инспекторите д-р Истилиян Костов и д-р Георги Балиев. Двамата не констатираха нарушения, като провериха удостоверението за регистрация, огледаха витрината, провериха месото на склад и документацията. Нарушения не бяха констатирани. Инспекторите предупредиха, че проверките ще се засилят с наближаването на Великден. На пазара все още няма и много агнешко. Санкциите при различните видове нарушения варират от 500 до 5000 лв.

За разлика от месото обаче, при зеленчуците проблеми има. При инспекция на пазара в Хасково днес от две проверени маси и при двете бяха констатирани нарушения. В единия случай не беше представен документ за регистрация като земеделски производител за тази година, а в другия липсваха етикети на стоките и документи за техния произход. Всъщност проверките са изцяло документални. Проби от самите зеленчуци се взимат по график и ако търговецът се стори рисков на служителите на агенцията. Клиентите споделиха, че са наясно с риска, но не се притесняват, защото в повечето случаи качествените зеленчуци се разпознавали по външния вид.

 Агенция  Агенция
 Агенция  Агенция
 Агенция  Агенция

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button