Хасково

Николина от ПМГ със заявка за международната олимпиада по философия

Олимпиада

Николина Георгиева

Николина Георгиева от димитровградската ПМГ „Иван Вазов“ направи заявка за участие на международната олимпиада по философия през май в Литва.

ОлимпиадаГимназистката е единствената представителка от региона в националния кръг на олимпиадата, който се проведе днес в хасковското СОУ „Паисий Хлиндарски“. В състезанието участват 53 ученици от цялата страна. Желаещите да участват в класирането за разширения национален отбор за международната олимпиада трябваше да преведат трите фрагмента на един от трите езика: английски, немски или френски. Николина ги преведе на английски език.

Изпитната комисия с председател хасковлията проф. Райчо Пожарлиев определи три фрагмента: „Философията започва с гибелта на един реален свят“ (Хегел), „Това е големият въпрос за човека – откъде идва ръководството на човека… Животът на човека не протича като природно явление. Неговата свобода обаче изисква ръководство.“ (Карл Ясперс) и „Човекът се учудва обаче и на самия себе си, че не може да се научи да забравя, а непрекъснато е прикован към миналото.“ (Фридрих Ницше). Младежите трябваше да изберат един от тях и да напишат есе, те имаха и тест от 10 въпроса.

Проф. Пожарлиев заяви, че първите 10 участници ще бъдат приети без изпит в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От тях пък ще бъдат определени най-добрите двама-трима, които ще попаднат в националния отбор за международната олимпиада.

 Олимпиада  Олимпиада
 Олимпиада  Олимпиада
 Олимпиада  Олимпиада
 Олимпиада  Олимпиада

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button