Хасково

Окръжният прокурор в Хасково бе окончателно махнат от поста

Иван ВанчевВисшият съдебен съвет наложи поредно наказание на магистрат, замесен в скандала “Ситнилски”, отстранявайки Иван Ванчев от шефския пост в Окръжната прокуратура в Хасково. Наказанието е значително по-леко от това, което можеше да се очаква, пише Медиапул.

Мандатът на Ванчев на шефската позиция така или иначе изтичаше през тази година и той се измъкна почти невредим от скандала, защото ще остане прокурор на окръжно ниво. Другият вариант бе той да бъде понижен до най-ниското ниво в системата – районно.

Още преди решението на ВСС Иван Ванчев бе понижен до редови прокурор със заповед на главният прокурор Сотир Цацаров. Ванчев първо бе отстранен от шефската си позиция в прокуратура от Висшия съдебен съвет (ВСС) по настояване на главния прокурор. Причината бе, че срещу него се водело дело за документно престъпление.

Административният съд обаче отмени това решение на ВСС, защото стана ясно, че срещу прокурора не е било повдигнато обвинение. Така Ванчев бе възстановен на поста окръжен прокурор на Хасково. Ден след това обаче той бе командирован със заповед на Сотир Цацаров като редови прокурор в окръжната прокуратура в Пловдив.

С това си решение Цацаров наруши правилата за командироване, приети от ВСС. Според тях административните ръководители не могат да бъдат командировани за изпълнение на служебни задължения в други органи. Цацаров обаче обясни, че тези правила са само препоръчителни, защото Законът за съдебната власт не въвежда подобна забрана.

Прокурор Иван Ванчев бе сред основния действащи лица в скандала с бившия член на ВСС Камен Ситнилски. Обвинителят бе сред подслушваните лица, които бяха разкрити като лоби на Ситнилски при изборите за попълване на състава на сегашния съдебен съвет.

Веднага след контролираното изтичане на записите от подслушването Сотир Цацаров обяви, че срещу Ванчев се води дело и поиска отстраняването му от шефката позиция. Така и се случи, въпреки че месеци по-късно се оказа, че срещу Ванчев всъщност не са повдигани обвинения.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Майора
Майора
24.04.2014 14:37 14:37

Vanko gore glavata i tazi voda izticta=
maynata mu na tova prase…

Петко
Петко
24.04.2014 19:52 19:52

Иване и на дебелото прасе ще му дойде времето да го заровят.Всички грухчета ровят в калта.Така че горе главата ще ги умъртвим всички от съдебната система на комунизма.

Гост
Гост
25.04.2014 9:28 9:28

В България политиците решават кой да бъде осъден с помощта на корумпираните сателити от съдебната система. Затова сме на това ниво и напредък не се очертава с управлението на тройната коалиция. Само заеми от алчни и уплашени за облагите си хора, които водят политика на популизъм в комбинация със злобни клевети на опонента и събуждане на омраза към него. Посещението на Станишев в Хасково е свързано само с хвалби за несъществуващи успехи на управляващата коалиция и желание за мъст към ГЕРБ. Няма как да се вярва на манипулациите на БСП, давели до предаване управлението в Хасково на ДПС. Това ако не е резил, не зная как би могло да се определи по друг начин. Забележете! Социалистите не разрешават коментари под статията за визитата си в нашия град. И това е защото сме преживели катарзис и сме се освободили от страха.:)

Майора
Майора
25.04.2014 10:32 10:32

Ванко и тая вода ще изтече,а тебе белият кон те чака…

гост
гост
26.04.2014 15:45 15:45

стига ни занимавахте вече с кадровите проблеми на съдебната система, нека да си ги оправят според законите.Няма вечни постове, нито хора за тях.Идват и си отиват.Важнота е с какво ще се запомнят. И този майор вече не е ли време нещо друго да каже.Откакто се разшумя около г-н Ванчев все едно и също пише и все с тоя бял кон чака прок*рор Ванчев. Стига вече с тези бели коне, комунисти, гербаджии и какви ли не още че съвсем ще я закъсаме. Всеки да си гледа работа и толкова.

Back to top button