Хасково

90 са вече приемните семейства в Хасковска област

СоциалниПриемни семейства от Хасковска област биха могли да вземат деца за отглеждане от старозагорски социални заведения, чийто капацитет е пълен.

Според законовата процедура обаче за тази стъпка са нужни поне 3 предваpителни срещи с детето, а семействата не могат да си позволят транспортните и други съпътстващи разходи.

90 са действащите семейства в областта, 88  от които са професионални, съобщи Стефан Манахилов, шеф на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“. В момента настанени деца има само в 64 семейства. В 17 от тях растат по 2 деца, в 5 малчуганите са братя и сестри, което съхранява кръвната и емоционалната им връзка.

В община Хасково са утвърдени нови 4 приемни семейства и сега обшият им брой е 41. 23 са в село Динево, където живеят 19 деца.

10 възпитаници на дом „Асен Златаров“, чиято перспектива е окончателно закриване до края на годината, се подготвят да бъдат изведени от социалната институция. Те ще живеят в центрове за настаняване от семеен тип. Тази нова услуга стартира през юли в 4 общини на Хасковска област.

В Дома за медико-социални грижи тече актуализиране на данните за здравното състояние на децата с оглед на извеждане на някои от заведението. На централно ниво е обсъждано бъдещето на домове като хасковския, които да поемат грижата за деца със сериозни здравни проблеми.

От началото на годината досега са осиновени 7 деца, информира още Манахилов.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button