Регион

Лауреатът Калин Донков: Пеньо Пенев е най-голямото достояние на Димитровград

НаградиПоетите Калин Донков и Веселин Ракчевич от Черна гора станаха лауреати съответно на Националната литературна награда „Пеньо Пенев“ и на Международната на името на поета.

Церемонията по награждаването се състоя в димитровградския парк „Пеньо Пенев“.

На 7 май се отбелязват 84 г. от рождението на Пеньо Пенев. Днешният ден е и кулминацията на Дните на поезията „Пеньо Пенев“, чествани от 1970 г. За 23 път официално се връчва и Националната литературна награда „Пеньо Пенев“ и третата Международна. През годините от 1970 г. насам националната награда е присъждана на поети като Дамян Дамянов, Евтим Евтимов, Матей Шопкин, Любомир Левчев, Стефан Цанев, Валери Петров, Александър Геров, Христо Фотев, Павел Матев. Международни лауреати са Булат Окуджава и Йоздемир Индже.

НаградиДонков получи отличието от кмета Иво Димов за цялостен принос в развитието на българската поезия. Той е издал повече от 15 книги. „Пеньо Пенев е най-голямото достояние, което Димитровград е предал на потомците“, каза в словото си Калин Донков.

Председателят на общинския съвет Стефан Димитров награди Веселин Ракчевич за цялостния му принос в развитието на световната поезия. Той е автор на книгите „Балади за слънцето“, „Опасни сънища“, „Разискрени огнища“, „Митингаши“, „Полунощ на изток“.

Димитровградският поет Кръстьо Кръстев получи специална награда за книгата си „Ехо от любов“.

След церемонията в Лятната читалня на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ се проведе вечер на лауреатите.

 

Награди  Награди 
 Награди  Награди
 Награди  Награди

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button