Хасково

ВСС обяви конкурса за окръжен прокурор на Хасково

Иван ВанчевВисшият съдебен съвет откри процедура за избор на административен ръководител на Окръжна прокуратура Хасково. Желаещите да участват в конкурса трябва да подадат в администрацията на ВСС заявление в 14-дневен срок, който тече от днес.

Кандидатите трябва да приложат автобиография, копие от дипломата за завършено висше образование по специалност „Право“, удостоверение за придобита юридическа правоспособност, свидетелство за съдимост, медицинско удостоверение, копие от трудовата книжка и концепция за работата им като административен ръководител на Хасковската окръжна прокуратура.

Желаещите да се кандидатират за шефския пост ще трябва да представят и декларация за имотното си състояние и да докажат произхода на средствата за придобиване на имуществото си.

Конкурсът за административен ръководител на Окръжна прокуратура – Хасково се обявява след като окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев бе отстранен от длъжност. Името на Ванчев през годините бе замесено в много скандали. През 2011 година ВСС образува дисциплинарно производство срещу него. Той бе предложен за уволнение от главния прокурор заради уронване на престижа на съдебната власт. Тогава Ванчев бе отстранен от длъжност за 6 месеца. Тогава той бе наказан с 10% намаление на заплатата, защото си е позволил да наеме частен детектив, който да следи приятелката му.

През 2013 година комисия „Професионална етика и превенция на корупцията“ към ВСС поиска срещу Иван Ванчев да бъде образувано ново дисциплинарно производство. Причината е, че той бе замесен в казуса с изнесените в медиите записи, направени със СРС-та, по повод избор на членове на ВСС от прокурорската квота. В записите се чува как няколко прокурори и съдии набират гласове, с които Камен Ситнилски да бъде избран за член на ВСС.

През юли миналата година той бе отстранен от длъжност до приключване на наказателно производство, по което имало данни за извършено документално престъпление от страна на окръжния прокурор на Хасково. През март тази година обаче магистратите отмениха решението на ВСС с мотив, че по делото не са представени доказателство, които да установяват, че срещу Иван Ванчев е образувано по надлежния ред наказателно производство от общ характер.

Малко след като Ванчев се върна на работа, главният прокурор Сотир Цацаров го командирова в Пловдив. Въпреки твърденията, че това решение нарушава правилника на ВСС, Цацаров бе категоричен, че правилата за командироване имат препоръчителен характер. През април тази година ВСС наложи поредното наказание на Иван Ванчев, отстранявайки го от длъжност, въпреки че мандатът му изтича в края на юни. Мотивът – окръжният прокурор на Хасково е замесен в скандалът „Ситнилски“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

9 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
депардьо
депардьо
09.05.2014 18:03 18:03

ми той и в следствието като беше си вършеше пак такива

МАЙОРА
МАЙОРА
09.05.2014 21:31 21:31

И тая вода ще изтече…
Наше дело правое,мы победим.
Ванко,разбий ги ти можеш.

Бонапарт
Бонапарт
09.05.2014 22:31 22:31

Ванчев не е в следствието повече от 20 години и нищо нередно не е вършил.Всичките му наложени наказания и отстранявания до този момент са били отменяни от ВАС и се е връщал на Бял кон.Що се касае до обявения конк*рс,такива са обявени на още 24 места,като причината е,че в месец юни изтичат мандатите на много окръжни прок*рори и административни ръководители.

Редактор
Редактор
09.05.2014 23:28 23:28

Дианче,много поръчкова ти е статията.Спестила си много истини и по всичко личи,че изпълняваш поръчка.Ако имаш претенции за обективност пиши всичко,а не само едностранни неща,непълни факти и то в отрицателна посока.Който пише едното,трябва да напише и второто.

МАЙОРА
МАЙОРА
10.05.2014 9:49 9:49

Всичко ще си дойде на мястото.
А на Дианчето предлагам да си пусне един КОРЕКТ материал,щото Дианче идва и ВИДОВ ден и за да не изпадаш в положение на ЦАЙТНОТ,вземи че се поправи!

кантакузин
кантакузин
10.05.2014 11:39 11:39

каквото и да се говори и пише иван си беше а и сега си е един жив мошеник Време е да слезе от тия постове и да си наеме офис като адвокат

ЙОАСАФ
ЙОАСАФ
10.05.2014 13:01 13:01

От писаното разбирам,че този човек въобще не го познаваш.Рядко възпитан,добър и справедлив.Явно си от т.нар.“пренебрегнати“,което обяснява мнението ти!

СТУДЕНА БИРИЧКА
СТУДЕНА БИРИЧКА
10.05.2014 20:36 20:36

Цацата в тигана,да не се мисли за кит.
Иване разбий ги тая мръсна зган…

ТОПЛА СКАРИЧКА
ТОПЛА СКАРИЧКА
11.05.2014 14:16 14:16

Тя Цацата може да изпече и на скара,особено когато е по-голяма и тлъста.Полята със студена биричка става перфектна!Вервайте ми!

Back to top button