Хасково

ПГДС отново първи на „Горски многобой“, повалят 30-метрово гигантско дърво

СъстезаниетоЗа трета поредна година учениците от Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“ спечелиха националното състезание „Горски многобой“.

Надпреварата се проведе на 8 май в Чепеларе в рамките на Панорамата на професионалното образование, организирана от Министерството на образованието.

Изключително тежка битка между 8 професионални училища от Велинград, Банско, Берковица, Варна, с. Чомаковци, Мъглиж, Хасково и Чепеларе“ – така директорът на гимназията Александър Батимов определи случилото се в Чепеларе.

С разлика от 80 точки при крайното класиране единадесетокласниците Иван Тенчев и Петко Георгиев и дванадесетокласникът Хасан Тахир от специалност „Горско и ловно стопанство“ сразиха конкуренцията. Техни ръководители са Николай Попов, Диана Конгалова и Недрет Касим.

Традиционно състезанието се провежда в два етапа. Индивидуално представяне, в рамките на което всеки участник разпознава семена, показва умения в спортния риболов, разпознава гъби, насекоми и следи от животни, включено е и садене на фиданки.

Вторият етап е отборно представяне. В Чепеларе хасковските ученици са разбили конкуренцията безапелационно, справяйки се с предизвикателството да повалят дърво – гигант с височина 30 метра и диаметър 60 сантиметра.  След това е трябвало прецизно да режат шайби и да разглобяват и сглобяват бензиномотерин трион.

„Досега не е имало училище, което три поредни години да е първенец в толкова трудно състезание“, коментира преподавателят Николай Попов. Той допълни, че трасето е било пресечено, със страничен наклон, а след падналия дъжд – и кално, което допълнително е затруднило учениците. Освен това самото състезание продължава около 8 часа, което уморява участниците в него, коментира Попов. Това от своя страна пък изисква те са концентрирани и много внимателни, тъй като се работи с трион, който развива над 7000 оборота в минута.

Състезанието Състезанието
Състезанието Състезанието

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
МИМИ
МИМИ
12.05.2014 22:37 22:37

Голяма конк*ренция беше-село Чомаковци и Мъглиж, няма що!

Back to top button