Хасково

Финализират проблема с терена на Александровската гробница

СрещаМеждуведомствена комисия с участието на община Хасково ще разгледа неразрешения досега  проблем по завършване на  процедурата за собствеността на земята, където се намира Александровската гробница и окончателното определяне на границите на обекта. Това съобщи министърът на културата  Петър Стоянович на състоялата се дискусия „Хасково – нови възможности за регионален туризъм“.

Тя бе организирана от вестник „Стандарт“ в рамките на националната кампания „Чудесата на България“ за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство.

Туризмът у нас трябва да има не само сезонен характер. Трябва да направим така, че българинът да харчи парите си за отдих и туризъм у нас, а не в съседни страни, посочи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Археолозите имат средства за спасителни разкопки, подчерта проф. Николай Овчаров. Какво обаче се случва след  възстановяване на археологическите паметници: общините нямат финансова възможност да ги поддържат без помощта на държавата, категорична е доц. д-р Бони Петрунова, заместник директор на Археологическия институт с музей при БАН.

Община Ивайловград иска държавата да й прехвърли собствеността върху крепостта Лютица, за да се заеме с управлението й. Свиленград вече трети мандат безрезултатно настоява да получи  сградата на неизползвана гранична застава  в Мезек, която да бъде превърната в паметник от близкото минало. Неразгледана на държавно ниво досега остава и идеята за международни летище край Свиленград. В „огърлицата на чудесата на България“ могат да се прибавят и малки обекти като аязмото „Св. Анна“ край село Тракиец. Туроператорски фирми, а и съседите в Турция пък  очакват по примера на Гърция и България да дава краткосрочни туристически визи.

Тези и още други проблеми бяха поставени на дискусията, на която присъстваха депутати от хасковски регион, кметове на общини, представители на деловите среди и на неправителствени организации. Културно-историческият туризъм трябва да има не само комерсиални цели, а да повдига националното ни самочувствие, заявиха проф. Божидар Димитров и кметът на Свиленград Георги Манолов.

Среща   Среща
 Среща  Среща

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button