Хасково

Кадир Исов защити позицията Съвместния технически секретариат да остане в Хасково

СрещаСедалището на Съвместния технически секретариат (СТС) по програмата за ТГС България-Турция остава в Хасково.

Това стана след като позицията за местоположението му през следващия програмен период 2014-2020 г. бе успешно защитена от областния управител Кадир Исов в Министерството на Европейските въпроси на Турция. Това се сбучи на 13 май на второто заседание на Съвместната работна група за разработване на Програмата, което се проведе в Анкара.

СрещаЕдин от важните въпроси на заседанието бе именно местоположението на СТС, след като от област Бургас бе постъпило искане то да се позиционира на тяхна територия. Исов изрази своето категорично несъгласие с искането на Бургас, като един от основните му мотиви бе съобразяването с два от основните принципа на програмирането на ЕС: „Насоченост към резултати“ и „Осигуряване на устойчивост“. Акцентира се на нелеките административни процедури по юридическото и фактическото обособяване на Секретариата, който има капацитет за 10 работни места. По настоящем в него работят 6 служители, които са преминали множество специализирани обучения и са придобили голям практически опит в областта на трансграничното сътрудничество. Съгласно доклад от междинна оценка на програмата, най-голямо одобрение от всички органи на програмата е получила работата на СТС. В него в най-голяма степен бенефициентите и от двете страни на границата са получавали помощ и експертна подкрепа, което най-добре посочва постигнатите резултати.

Най-големият брой потенциални бенефициенти не са структурирани на територията на област Бургас, посочи още в мотивите си Исов. Според статистиката, кандидатите от област Хасково за трите покани по програмата са повече. Неприемлива е и тезата, че потенциалните бенефициенти биха пестили време от новото местоположение. В транспортно отношение Хасково е по-бърза за достигане дестинация от Бургас от бенефициентите от област Одрин и равно отдалечена от областите Къркларели и Ямбол. Предвид на скорошното завършване на АМ „Марица“ и подразделенията на Секретариата в Одрин, с област Хасково се гарантира още по-бърза и ефективна комуникация, каза още Исов.

След изслушване на доводите, Съвместната група реши, че предвид на устойчивото развитие на програмата и установените ползотворни връзки, местоположението на СТС остава в Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button