Хасково

1000 с безплатна преквалификация

ИлюстрацияПовече от 1000 души могат да се преквалифицират, без да плащат за това, по проект на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) – Хасково.

Това обсъждаха на форум в Хасково учители и директори от областта. Домакин на форума бе РИО. На събитието присъства и ръководителят на проекта Емилияна Димитрова.

Министерство на образованието и науката дава възможност на безработни, отпаднали от образователната система, работещи, емигранти, които искат да легализират уменията си в различни области, да получат държавно признати документи за част от професия и професия със степен на професионална квалификация, обясниха началникът на РИО Мариела Златева, Димитрова, експертите от РИО: Дарина Станчева и Йовка Кабова. Този проект дава нова възможност за реализация на пазара на труда. Във форума се включиха учители и директори от областта и партньори по проекта.

В Хасковска област валидирането се прилага в 4 професионални гимназии: ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“ – Хасково, ПГЛП „Райна Княгиня“ – Хасково, ПГХХТ „Проф. Д-р Асен Златаров“ – Димитровград и ПГССИ „Христо Ботев“ – Свиленград. Вече над 200 души са включени в начално консултиране. Кандидатите могат да избират измежду 24 професии, за които обучават тези училища.

Всеки, който иска да му се признаят определени знания, умения и компетенции, за които няма документ, може да се обърне към професионалните гимназии, социалните партньори, синдикатите и бюрата по труда.

Осигурена е възможност, освен физически лица, и фирми да се възползват от системата за валидиране. Така предприятията могат да насочат свои служители към професионалните гимназии, като част от политиката си за повишаване на квалификацията на кадрите си.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button