Хасково

Хасковска област изостава с европейските средства

ИлюстрацияСимеоновград e в списъка на общините с най-слабо усвояване на европейски средства.

Средно на човек от населението се падат едва по 4 лв. В национален мащаб обаче има общини, които са още по-зле: Грамада и Ковачевци са с по 0 лв.

В Хасковска област на предпоследно място е община Тополовград с 20,10 лв. Водач  в областната класация е Свиленград. Там на човек се падат 939,20 лв., изплатени от оперативните програми на ЕС към 1 януари тази година. За сравнение: средното за страната е 379,8 лв. на човек от населението. Хасково, Димитровград и Стамболово са „на един кантар“ с малко повече от 190 лв. По този показател те са изпреварени от общините Ивайловград, Харманли и Любимец.

Като цяло Хасковска област е в долната част на таблицата с 259,70 лв на човек. След нея са Русе, Сливен, Кюстендил, Стара Загора. Най-много средства до началото на 2014 г. са усвоили общините в област Бургас.

Данните за темпа на усвояване от отделните общини са на Информационната система за управление и мониторинг на структурните фондове на ЕС в България, цитирани от Института за пазарна икономика. Авторът уточнява, че изплатените досега  суми на общините като бенефициенти на оперативните програми  възлизат на по-малко от 40% от стойността на сключените договори.

Самият факт, че през седмата година от членството на страната ни в ЕС все още има общини, които не са усвоили нито лев, е показателен за характера на проблемите, се казва в  публикацията на ИПИ. Освен чисто административната немощ на някои по-малки общини, като важни обстоятелства се очертават още качеството на стратегическите документи за развитие, както и координацията между местната и централните власти. Продължаващото изоставане на някои общини заплашва да превърне усвояването на европейски средства във все по-трудно разрешим проблем в някои от районите на страната, където нуждата от такива проекти е голяма. Както е известно, получаването на европейски средства се превърна в основен инструмент за изграждане на обекти в сферата на благоустройството, инфраструктурата и опазването на околната среда.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button