Хасково

8 мъже потърсиха помощ от домашно насилие, една двойка се събра отново

Фондация8 мъже и 37 жени са потърсили помощ от домашно насилие, отчетоха от фондация „Х&Д Джендър перспективи“.

В по-голям брой от случаите безработицата и липсата на финансова сигурност се посочват като основни фактори, провокиращи насилието. Следват зависимостите – алкохолна и наркотична. Ревността вече идва на много по-заден план.
Данните са резултат от приключилия днес проект „За свободата вкъщи“, който е финансиран от Министерството на правосъдието.

По-голямата част от хората, ползвали безплатните услуги са насочени от полицията.

Има издадени 8 заповеди за незабавна защита и 10 за защита.

Сега експертите във фондацията работят и по консултации и превъзпитание за извършителите на домашно насилие. Тук лицата са насочени от районен съд или самозаявили се. Цели се овладяване на агресивността, промяна на нагласите, ценностите и поведението им. Това са хора с ниска себеоценка, емоционално слаби или такива със засилена агресивност и чувство за недосегаемост. В програмата вече се работи с 5 човека, като двама са я преминали, а една двойка се е събрала отново и по думите на юриста във фондацията Антония Филева и социалния работник Кристина Йорданова, двамата се разбират добре.

По време на информационните кампания са раздадени 5000 информационни и превенционни брошури и разпространени 600 плаката. Провела се е и информационна кампания в Кърджали. От тамошната полиция са проявили интерес, като са заявили готовност да предоставят 22 полицейски приемни за нуждите на фондацията.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button