Хасково

Показват 80 редки растения и животни във фотоизложба на РИОСВ

ФотоизложбаНад 80 снимки на редки растения, животни и защитени местности са подредени във фотоизложбата на Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) – Хасково.

Фотосите са дело на експертът по биоразнообразие Владимир Трифонов, а изложбата бе открита от пресаташето на РИОСВ Марияна Чомпалова във фоайето на Регионална библиотека „Христо Смирненски“. Тя е посветена на 22 май – Международен ден на биологичното разнообразие.

ФотоизложбаНа територията на РИОСВ-Хасково има 89 защитени територии, 48 природни забележителности, 36 защитени местности, 4 поддържани резервата и 1 резерват. Тук са установени 1950 вида растения, 10 вида земноводни, 26 вида влечуги, 273 вида птици и 59 вида бозайници. От земноводните 7 са защитени, 4 – включени в Бернската конвенция и 2 вида са в Световния червен лист на Международния съюз за защита на природата.

241 птици са защитени, 77 включени в Червената книга на България, 261 в Бернската конвенция, 7 вида са световно застрашени.

23 бозайници са включени в Световната червена листа, 12 в категорията „уязвими“, 11 вида в категорията „полузастрашени“.

При растенията 28 са реликтни вида, 23 са в Европейския списък на редките, застрашени и сидемични видове, 12 са глобално редки, 37 са включени в приложение 2 на Вашингтонската конвенция, 5 вида – в Бернската конвенция.

Фотоизложба  Фотоизложба 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button