Хасково

Сливат гимназии в Хасково и Димитровград? ПГЛП се мести в нова сграда.

От новата учебна година две хасковски и две димитровградски гимназии може да бъдат слети. Становището на Регионалния инспекторат по образование за преобразуването на четирите училища в  две ще бъде изпратено до края на месеца до Министерството на образованието, съобщи за Haskovo.info началникът на АБВ-то Мариела Златева.

ГимназиитеИдеята е от септември в Димитровград Професионална гимназия „Капитан Петко Войвода“ да обедини съществуващите в момента ПГХХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ и ПГ „Капитан Петко Войвода“. До решението се стигнало по искане на образователното ведомство. Повод за това станали резултатите от направените проверки в двете училища. Оказало се, че в ПГ „Капитан Петко Войвода“ няма достатъчно деца. Новото училище ще е под шапката на Министерството на образованието, а съкращения на учители няма да има, уточни Златева. По думите й в момента в ПГ „Капитан Петко Войвода“ има само 4-ма учители с пълен норматив, останалите нямали необходимия брой часове. По думите на Златева след сливането това няма да е така.

По повод сигнал, изпратен до редакцията на Haskovo.info, в който читатели питат защо е оставен на работа един „провалил се на конкурс директор“, визирайки директорът на ПГ „Капитан Петко Войвода“ Любомир Филипов, Мариела Златева уточни, че Филипов сам е подал молба за напускане до министъра на образованието и в момента тече тримесечното му предизвестие.

ГимназиитеДругите две гимназии, които може да бъдат слети са хасковските ПГСС и ПГ по транспорт. При извършена проверка от образователното ведомство било установено, че в гимназията по селско стопанство учат 68 ученици, а в деня на инспекция на училище били едва 17. Имало учители, които карали час с двама, а имало и такива – с нито един ученик.

Становището на Регионалния инспекторат по образование е двете училища да се обединят под името Професионална гимназия по селско стопанство и транспорт. Ако това стане от следващата учебна година новото школо ще се помещава в сградата на ПГ по транспорт до АГО. „Приемът остава такъв, какъвто е заложен и  сътресения няма да има. Учители също няма да се съкращават„, увери Златева. Единствената промяна, която ще настъпи след сливането е освобождаването на един помощник директор, счетоводител, касиер и домакин. Не е ясно кое министерство ще финансира новата гимназия. На 31 май изтича срокът, в която Министерството на земеделието трябва да даде съгласие дали ще издържа новата гимназия или не. Сградата, която в момента се ползва от ПГСС ще бъде освободена. Тя е собственост на Министерството на земеделието.

И ако Министерството на образование все още не е взело окончателно решение за сливането на четирите хасковски гимназии, то заповедта на министъра на закриването на училището в село Поповец вече е факт, съобщи Мариела Златева. Поради липсата на ученици, школото няма да отвори врати на 15 септември тази година.

Гимназиите

Сградата на бул. Раковски

Промени ще има и за още две хасковски гимназии – Професионалната гимназия по туризъм и Професионалната гимназия по лека промишленост. Досега двете училища се помещаваха в една сграда. От следващата учебна година това няма да е така.

ПГ по туризъм „Александър Паскалев“ ще ползва цялата сграда на бул. „България“, а учениците от ПГ по лека промишленост „Райна Княгиня“ ще ходят на училище в сградата на бул. „Г.С. Раковски“ до ОУ „Иван Рилски“. Договорът за ползване на сградата за срок от 10 години между директорът на гимназията Росица Иванова и кметът Георги Иванов вече е сключен. Тъй като теренът е общински  в него е заложено ремонтите да са за сметка на Министерството на образованието, уточни Златева. Комисия от образователното ведомство вече е направила оглед. Предстои да бъдат отпуснати пари, с които да се ремонтира покрива и канализацията на новия „дом“ на Професионалната гимназия по лека промишленост.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

12 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
23.05.2014 13:33 13:33

същата работа е и в Механото в Хасково , там обаче не само че не учат ами не ходят и на училище !

Сиси
Сиси
24.05.2014 0:21 0:21

Как да направи училището приема си по новооткритите специалности след тази поръчкова статия?! Замислихте ли се, господа журналисти, колко неетично е от Ваша страна в навечерието на 24-ти май, вместо да честитите празника на колегите от ПГСС, да им прочетете смъртната присъда?

нина
нина
23.05.2014 19:54 19:54

Така е.В Механото има повече учители,отколкото ученици.

дерт голям
дерт голям
23.05.2014 19:29 19:29

ТМСС-то нямат лоби като мишките и плъховете в Механото и няма кой да ги предупреди предварително че ще има проверка за да си съберат учениците . в МЕХАНОТО ходят само 35 ученика и 55 даскала .

Бета
Бета
23.05.2014 19:20 19:20

Защо не си признаят, че учениците в Транспорта не са повече от тия в ТМС-то! Щото директорката е човек на зам.областния ли?

гьгь
гьгь
23.05.2014 18:29 18:29

Колко мангизи занесе Цаню заедно с Панайотов в София, когато закриваха селските училища около Караманци – мястото му е в затвора.

.....пеш.....
.....пеш.....
23.05.2014 18:25 18:25

А простата истина е, че след като направи жена си директор на Транспорта Иван Станчев дава на Донка Станчева още едно училище със земи и приходи. На учителите честит 24 май!

.......пеш....
.......пеш....
23.05.2014 16:24 16:24

друго си казва икономическия техникум
ама не може да махне Цаньо защото не и е по силите само много лаеи нищо друго

010101010
010101010
23.05.2014 16:22 16:22

защо Златева спи ами не се събуди изаПГЛП по леката промешленост-тя вижда само ТМСТо, ама на вижда и другата дето е замахане още от 5 години. Там пък няма и 17 ученика а има 7 човека с ръководни функции – директоре и зам.директори.Недей да ги орежда да се местят ама да ги слее и тях с някого защото те са по-зле и от ТМСто

Нисан
Нисан
23.05.2014 14:24 14:24

Златева пак е на власт и пак се започнаха сливанията на училища. В този случай…при тези мотиви… идеята за сливане е наистина добра. Голямата глупост беше обединяването на двете езикови преди 14 години и който помни онези времена, знае какво имам предвид.

АЛФА РОМЕО
АЛФА РОМЕО
23.05.2014 13:43 13:43

ГИМНАЗИЯ С 17 УЧЕНИКА – СМЯХ И 45 ДАСКАЛА УЖАС НА РАБОТА С ПО 700 ЛЕВА ЗАПЛАТА.

заинтересован
заинтересован
24.05.2014 15:14 15:14

„…съкращения на учители няма да има, уточни Златева. По думите й в момента в ПГ „Капитан Петко Войвода“ има само 4-ма учители с пълен норматив…“ – неточна информация – двойно повече са учителите с пълен норматив в ПГ!
Но, как ще се запазят работните места на учителите, като нямат необходимият минимум часове??? А служителите?- Пак ли ще има по 2-ма счетоводители, 2 касиерки, 2-3 секретарки и още толкова помощник-директори??? Как ще се случи това като няма ученици?

Back to top button