Хасково

Царският орел донесе награда на БДЗП от Брюксел

НаградаБългарското дружество за защита на птиците (БДЗП) спечели наградата „Натура 2000“, която се присъжда за първи път от Европейската комисия.

Призът бе връчен на БДЗП за дейностите по опазване на царския орел в Сакар. Церемонията се състоя в Брюксел. Европейският комисар по въпросите на околната среда Янез Поточник връчи отличието на Светослав Спасов от БДЗП.

НаградаПризът за БДЗП е в най-тежката категория – „Природозащита“, където конкуренцията бе най-голяма. Кандидатите, които се включиха в надпреварата за „Натура 2000“ бяха общо 163.

Проектът на БДЗП за опазване на царския орел в Сакар е фокусиран върху изолирането на опасни ел. стълбове в партньорство с електроразпределителната компания EVN България. По този начин значително се намалява рискът от токови удари – една от най-големите заплахи за царския орел в България. В рамките на проект, финансиран по програма LIFE+ на ЕС, който БДЗП реализира в периода 2009-2013 г. в сътрудничество с EVN България бяха обезопасени близо 600 ел. стълба. В момента електроразпределителното дружество реализира следващ проект по програмата в партньорство с БДЗП, фокусиран изцяло върху тази дейност. Предвижда се обезопасяване на още 2740 стълба и ще бъдат вкопани 45 км. кабели, за да се елиминират токовите удари за царския орел и останалите едри птици.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button