Хасково

М. Топалова: Не отсъстващите ученици, а икономически интереси сливат ПГСС и ПГ по транспорт

Гимназия„За мен основната причина за исканото сливане на ПГСС и ПГ по транспорт е материално – техническата база на училището и основно стопанисваните от нас имоти“ – това заяви на пресконференция днес директорът на гимназията по селско стопанство Маргарита Топалова, на която присъстваха всички учители от школото.

„Имала съм много атаки по отношение на базата. Има заявени намерения тя да се стопанисва от други стопански субекти, но аз категорично съм отказвала, защото смятам, че тя е необходима за провеждането на обучението по производствена практика на учениците“, допълни тя.

Повод за изказването на Топалова стана публикация в Haskovo.info, в която началникът на Регионалния инспекторат Мариела Златева обяви, че АБВ-то е изпратило становище до Министерството на образованието за сливането на двете професионални гимназии в една под името Професионална гимназия по селско стопанство и транспорт, която да се помещава в сградата на ПГ по транспорт до АГ отделението в града.

„Разтревожена съм от ситуацията, която се създаде около училището, тъй като не е ясно какво ще се случи с професиите, на които обучаваме ученици в момента. Примери има колкото искате. Когато „Млада гвардия“ се сля с ПГ по механоелектротехника вече няма заварчици и фрезисти.“, коментира Маргарита Топалова.

„Учудващо за мен е защо при условие, че има индикации са сливане, РИО ни подкрепи за нова професия „Ветеринарен техник“. Зададох този въпрос към инспектората, но получих неудовлетворителен отговор.“, каза още директорът на ПГСС.

„Смятам, че повдигането на темата за сливането на двете училища в този момент и изказването на началника на РИО – Хасково Мариела Златева, не е честна рекламна кампания. Ние имаме прием на ученици след 7 и 8 клас. Това разколебава ученици и родители, защото когато не знаеш бъдещето на едно училище, трудно би допуснал своето дете до това учебно заведение.“, допълни още Топалова.

По думите й е нелогично ПГСС да освободи сградата на ул. „Добруджа“, която е собственост на Министерството на земеделието. Причината е, че учебната база е на стратегическо място в града и няма логика новата професионална гимназия да се помещава в сградата на ПГ по транспорт.

В същото време Маргарита Топалова не отрече изнесената от РИО информация за отсъстващите ученици. „Ние не сме спрели да се борим с този проблем. Нашите ученици са пътуващи. 30% от тях са деца в семейства, които живеят извън страната и работят там. Отчитаме ниската мотивация за учебен процес, както и децата билингви. Не казвам, че ние нямаме вина и сме направили всичко, но се предприели освен рестриктивни и стимулиращи мерки за ограничаване на броя на отсъствията“, коментира Маргарита Топалова.

ГимназияПо думите й през последните две години ПГСС е кандидатствала по проекти, с което е осъвременена част от техниката, с която се обучават нашите ученици. „Успяхме да модернизираме обучението по информатика и информационни технологии. Чакаме одобрение по проект за подобряване на материалната база на училището. Имаме готовност да оборудваме нови модерни учебни лаборатории. Не сме спрели да работим. Затова не мога да приема факта, че тази база, която ние стопанисваме е един от важните моменти да я освободим.“, допълни директорът на ПГСС.
В момента в гимназията се обучават 78 ученици в редовна форма на обучение, 28 – задочна и 42 – самостоятелна. Преподавателите заедно с директорът са 11. Назначен е и един помощник – директор по Административно – стопанската дейност. За 2013 година училището е реализирало собствени приходи в размер на 91 000 лева. 12% от тях са от отдаване под наем на помещения, които училището не ползва, а останалите от образователни услуги.

Според Топалова твърденията, че след сливането на двете гимназии няма да има съкращения на педагогически персонал са некоректни, тъй като новият директор на бъдещата Професионална гимназия по селско стопанство и транспорт ще има думата при подбора на персонала.

В крайна сметка решението дали двете хасковски гимназии ще бъдат слети зависи от становището на министърът на земеделието Димитър Греков. Надеждата за ПГСС е, че той ще спази обещанието си, дадено в края на 2013 година, че ще съхрани всички земеделски гимназии.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

15 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
КОЛЕЖКА ОТ МЕХАНОТО
КОЛЕЖКА ОТ МЕХАНОТО
24.05.2014 13:48 13:48

ИМАТЕ САМО 78 УЧЕНИКА РЕДОВНА ФОРМА,КАКВО ПОВЕЧЕ ИСКАТЕ, ДА ПОЛУЧАВАТЕ ЗАПЛАТИ ПО 900 ЛЕВА И ДА РАБОТИТЕ С 2- 3 УЧЕНИКА В ЧАС ИЛИ ПО ДОБРЕ ДА СИ ПРИКАЗВАТЕ САМИ ЦЯЛ ДЕН И ДА ПОЛУЧАВАТЕ ЗАПЛАТИ . ЕЛАТЕ В МЕХАНОТО ДА ВИДИТЕ КАК НИЕ РЕШИХМЕ ПРОБЛЕМА.
НЕ ВИ ЛИЕ СРАМ!!!!!

Учител
Учител
25.05.2014 15:49 15:49

Специално за тези, които смятат, че е лесно да си учител: изберете си тема, която мислите ,че познавате. Изправете се пред семейството си (дори и двама да са) и я развийте за 25 минути. Пробвайте и си помислете можете ли да го правите по 4-5 часа на ден (темите обикновено са различни), пред нежелаещи да се учат ученици, 10 месеца в годината. Освен това 20 минути трябва да отделите за проверка на стари знания, поставяне на мотивирани оценки, правене на тест (предварително подготвен) и т.н. Повярвайте, това го правят много учители. А Вие ще можете ли? И това е около 70% от работата на учителя. Останалите 30%, като документация, срещи с родители, предварителна подготовка (по възможност с мултимедия) и т.н. няма да ги коментирам. Първо опитайте и после коментирайте пак!

7777777
7777777
25.05.2014 14:58 14:58

ами Директорката на ПГ по лека промишленост не е лиза тлъстата заплата – тя на кого е ЧОВЕК сигурно на Златева затова я щади защото са си лика и прилика – чуди се по какъв начин да и се подмаже – ама Златева спи и си затвяря очите за нея – нека да им иде на проверка и да види с колко ученика разполагат те- ама не……..че по цял ден учителите им са на кафенето и на ъгала на училището и пушат по цял ден цигари, защото много работят нали? кОГА ИМАТ ВРЕМЕ ДА ПУШАТ КАТО ИМАТ ТОЛКОВА МНОГО РАБОТА
ТЕ СА СПОКОЙНИ защото няма кой да ги провери, защото при тях проверките са предварително уговорени и знаят кога ще идат да ги проверят нали са с протекции и имат връзки в РИО

Анонимен
Анонимен
25.05.2014 13:15 13:15

тая мисли как да се закрепи отново за директорско место,алчна, дебелокожа мъс … тия,дошла от майната си иска да управлява , човек на ванчо Панайотов. вън от образованието .

7456
7456
24.05.2014 21:44 21:44

Всички други си траят кротко и изпълняват,каквото им наредят и дори не смеят на глас да роптаят срещу несправедливите решения! А според някои от коментиращите тук, г-жа Топалова “ се борела за тлъстата си заплата“- подобни коментари са смешни! Ако беше така щеше да си седи мирно и кротко без да казва нито дума, а тя прави точно обратното!
Браво!

1234
1234
24.05.2014 20:00 20:00

В АВТОТО СА 26 С ДИРЕКТОРКАТА

1234
1234
24.05.2014 19:57 19:57

ДА ВИДЯТ КОЛКО УЧИТЕЛИ СА В АВТОТО,ТО УЧИТЕЛИТЕ ПОВЕЧЕ ОТ УЧЕНИЦИТЕ…

от механото
от механото
24.05.2014 19:12 19:12

топалова, скрий се искаш пари за разходка и почивка до училището си.

9898
9898
24.05.2014 17:37 17:37

евала наа Топалова – браво на нея че казва истината
тя заслужава да бъде Директор и на по добро училище от ТМСТО защото е кадърна млада и превъзхожда във всяко отношение другите директори

прави са колегите от меха
прави са колегите от меха
24.05.2014 17:36 17:36

Ясно е че тази особа Топалова се бори за тлъстата си директорска заплата от 1000 лева и я защитава с какво може. На 70 ученика 11 даскала ,по 6,7 ученика ако дойдат на училище на даскал.
Даскалите искат уважение и високи заплати а пък да не работят . Да дойдат в производството да видят могат ли издържат 10 часа работа за 500-600 лева.
трябва им съзнание.
Има нормативи които трябва да се спазват другарко Топалова

qqqqq
qqqqq
24.05.2014 17:32 17:32

стига сте нападали ТМСто я вижде и другите училища
тая се е захванала с ТМСТо и нищо друго не вижда ами да види и ПГ по леката промишленосттам не стига че нямат деца ами идаскалите им и директорите им са непрекъснато по ресторантите да ядат ипият заедно с директорката им а Топалова никъде не са явидяли да пие и яде заедно с даскалите си

уъуъ
уъуъ
24.05.2014 15:35 15:35

Тази Топалова за каква се взема – егати големия специалист – чак от Крумовград да я вземат, сякаш нямаше в Хасково достойни за директори. Да си каже кой стои зад нея- види се какъв специалист е , щом децата не ходят на училище- и има сурат да дава пресконференции

срамно
срамно
24.05.2014 14:30 14:30

Срамно е че точно на този ден има такъв коментар от „учител“. Вместо да се подкрепяте едни с други вие се нападате. СРАМНО Е! Вместо да осмислите статията и идеята да не се губят тези специалности Вие нападате Вашата колежка и я обиждате. Все едно никой не знае пък какво е посещението в механото и във всяко друго училище. „Колежка от механото“ Вие не заслужавате да сте учител и да възпитавате децата ни!

123456
123456
24.05.2014 14:25 14:25

Не сте нарочени от Златева.И кой ще става директор-Донка Станчева.Свалям шапка пред госпожа директорката ог ПГСС, че казва истината без да се страхува.

ВЪЗМУТЕН ОТ КОЛЕЖКА ОТ МЕХАНОТ
ВЪЗМУТЕН ОТ КОЛЕЖКА ОТ МЕХАНОТ
28.05.2014 15:02 15:02

Много неистини се казаха дотук – и за размера на заплатите,за работата и др.Истината е, че Мариела Златева се натяга лудо на Иван Станчев и жена му.От достоверви източници знам какви ходатайства и панаири е правила и в НЯКОИ от другите училища.Браво на г-жа Топалова, от която съм с отлични впечатления.Само тя каза истината за нещата в Инспектората.
Съвет:Г-жо Топалова,викнете „Господари на ефира“ и телевизиите да видят и покажат за какво става дума!

Back to top button