Хасково

Вотът за Европейски парламент в Хасковско стартира нормално

ИзбориИзборният ден в Хасковска област стартира нормално. Всички 461 секционни избирателни комисии са отворили врати в 6:00 часа тази сутрин, съобщи за Haskovo.info  председателят на Районната избирателна комисия Венелин Челебиев.

Общият брой на избирателите в региона е 223 780.

По предварителна информация секционните комисии в областта трябваше да са 463. Две от тях обаче вчера са били закрити поради липса на достатъчен брой избиратели. Това са изборните секции в болниците в Тополовград и Свиленград.

Как се гласува за Европейски парламент?

ИзбориВлизаме в изборното помещение и показваме документ за самоличност. Член на секционната избирателна комисия сверява данните и потвърждава, че имаме право да гласуваме в съответната секция. След това той откъсва пред нас бюлетина и поставя един печат на гърба й. Избирателят взима бюлетината и отива в стаичката за гласуване. Там извършва следното – поставя знак X или V в квадратчето на предпочитаната партия или независим кандидат. Квадратчето се намира в лявата част на бюлетината. Ако избирателят желае да посочи определен кандидат от листата на партията, за която дава гласа си, трябва да отбележи номера му в дясната част на бюлетината, в съответното кръгче. Всяко отбелязване се извършва задължително със син химикал.

Ако сбъркате, можете да получите нова бюлетина, но само веднъж. Сгрешената бюлетина се записва като недействителна, като това се отбелязва върху нея и в графата „Забележки“ на избирателния списък.

След като отбележите желаната партия и желания кандидат, сгъвате бюлетината така, че само номерът ѝ в долния й десен край да остане навън. Пред вас член на СИК откъсва номера и го пуска в отделна кутия – избирателят следи това да се случи, както и дали номерът е същият, който е отбелязан в списъка с поредните номера на бюлетините.

Къде да подадем сигнал за нарушения в изборния ден?

Със заповед на главния секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров е вече в действие денонощна линия за подаване на сигнали за нарушения или евентуални престъпления в изборния процес.

На телефон 02 982 22 32, факс 02 982 56 46 и на e-mai: izbor@mvr.bg, гражданите могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес. Откриването на линията е част от предприетите във вътрешното ведомство мерки за обезпечаване сигурността и обществения ред при провеждане на изборите за членове на Европейски парламент.

Всички жители на област Хасково, които искат да съобщят за нередности по време на изборния ден, могат да сезират Районната избирателна комисия в Хасково на телефони 038/ 585 120 и  038/ 585 110, както и на e-mail: rik29@cik.bg .

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
25.05.2014 8:43 8:43

Боли ма к*ра,някой пита ли ни навремето дали искаме да влизаме в този ЕС?НЕ нали и ся ко,аре пътя,пътя и шоше…

Back to top button