Хасково

Неуредици: Председатели на СИК не се явяват, политическа партия раздава агитационни материали

Гласуване12,76%  е избирателната активност в област Хасково към 10:00 часа тази сутрин, съобщи на пресконференция председателят на Районната избирателна комисия Венелин Челебиев. При имащи право да гласуват 223 780 души в региона, до урните са отишли едва 28 554 човека.

Най-висока е избирателната активност в Стамболово, където вече своя вот за Европейски парламент са дали 22% от имащите право на глас. Следват Минерални бани с 19,16% избирателна активност и Маджарово – 15,54 на сто.

Най-малко са гласувалите в Димитровград – 6,54% от избирателите. В Хасково активността е 9,07 на сто.

Въпреки че от Районната избирателна комисия тази сутрин обявиха, че изборният ден е стартирал нормално, се оказа, че на няколко места в областта е имало проблеми. Причината е, че в пет СИК-а не са се явили председатели, заместник – председатели или секретари на секционни комисии. Проблемите са били разрешени своевременно и в момента там изборният процес протича нормално, увери Челебиев.

Подобен е и случаят в хасковското село Корен, за който от избирателната комисия не дадоха подробна информация, въпреки многобройните въпроси към шефа на РИК. По информация на Haskovo.info тази сутрин се оказало, че името на председателя на секционната комисия – 22 годишен мъж от ромски произход не съвпада с ЕГН-то му. Така около 6:30 часа е било взето решение заместник – председателят да отвори избирателната секция в селото, а 22-годишният мъж да бъде отстранен от състава на комисията.

В РИК – Хасково тази сутрин около 9:30 часа е бил получен сигнал от анонимен женски глас, че през село Манастир е минала кола, от която неизвестни лица са хвърляли агитационни материали на политическа сила, която участва в Евроизборите. За същата кола се твърди, че возещите се в нея хора са давали на ръка брошури на избиратели от селата Криво поле и Манастир. Куриозното в случая, че колата не е намерена, но пък за сметка на това е установена самоличността на жената, подала сигнала.

Междувременно в прокуратурата са постъпили няколко сигнала от партии, че в на много места в областта се извършва купуване на гласове. Нито един от сигналите обаче не е потвърден и няма образувани досъдебни производства.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button