Хасково

Спасители от Чирпан и Първомай в курс на Кенана

Курс17 кандидати за водни спасители от Хасково, Димитровград, Свиленград, Чирпан и Първомай се записаха за курса на БЧК, който се провежда на басейна на комплекс „Фантазия“, парк Кенана.

Тази година в курса няма момичета. Много от кандидатите са младежи, няколко на по 17 г. Най-възрастният е Пламен Фанджев на 38 г.

Младежите споделиха за Haskovo.info, че искат да работят като спасители по басейните на българското Черноморие, защото там заплатите стигат 800-900 лв. Това прави с около 100 лв. повече от морските спасители, където пък е и по-рисковано.

Сертификатите им важат за страните от Европейския съюз, но не и за Щатите, където трябва да се карат курсове за океански спасители.

КурсНа входно ниво кандидатите трябваше да покажат своите знания, че могат да плуват добре. Изпитни изисквания за приемния изпит за воден спасител на басейн са: 50 м. свободен стил (на гърди) за 55 сек. и 25 м. бруст (без време). За морски спасител те са: 100 м. свободен стил (на гърди) за 1.50 мин. и 25 м. бруст (без време).

След входното ниво курсистите преминават обучение. То включва усвояване на теоретични знания и практически умения, свързани с водноспасителната дейност и техники по оказване на първа помощ при воден инцидент. Обучението ще приключи със заключителен изпит не по-късно от 30 юни.

Курсът за спасител на плувни басейни е 221 лв., за открити водни площи и море – 278.80 лв. Надграждащият курс за морски спасител е 122.40 лв.

 Курс  Курс
 Курс  Курс

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button