Хасково

Трима районни прокурори в битка за окръжен прокурор на Хасково

ПрокуроритеРайонните прокурори на Хасково, Харманли и Свиленград са подали документи за участие в конкурса за избор на административен ръководител на Окръжна прокуратура – Хасково.

 

 

Първи документи е подал районният прокурор на Харманли Иван Стоянов. През годините Стоянов е бил заместник – ръководител, а по-късно и ръководител на Районната прокуратура в Хасково. Той е магистър юрист. Завършил е Висшия институт на МВР в София. Работил е като прокурор в продължение на 20 години.

ПрокуроритеВ концепцията си Иван Стоянов е записал, че ако бъде избран за окръжен прокурор на Хасково ще развива дейността си като стриктно спазва принципа за случайно разпределение на преписките и делата, повишава ефективността на работата в региона по досъдебните производства с предмет корупционни престъпления, активизира работата по делата взети на специален надзор, подобрява срочността за приключване на досъдебните производства, подобрява дейността на прокурорите и тяхната активност в съдебната фаза на наказателното производство, повишава ефективността в работата на следователите от Окръжен следствен отдел при ОП – Хасково, повишава професионалната квалификация на прокурорите и следователите от региона, чрез провеждане на обучения, засилва контролно – ревизионната дейност над районните прокуратури в регион Хасково.

ПрокуроритеВторият кандидат за административен ръководител на местната Окръжна прокуратура е настоящият районен прокурор на Хасково Тереза Скорчева. Тя е завършила „Право“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Трудовия си стаж в прокуратурата започва през 1997 година като младши прокурор в РП – Харманли, а по-късно – прокурор. През 2005 г. Скорчева става Районен прокурор на Харманли. От 2010 г. до сега е Районен прокурор на Хасково.

В концепцията си Тереза Скорчева е записала, че ще промени настоящия начин на случайно разпределение на постъпилите дела и преписки, тъй като е смущаващо несправедлив. Скорчева не одобрява и настоящата организацията по дежурствата на прокурорите. Според нея дежурният прокурор, който докладва неотложните следствени действия по едно досъдебно производство, трябва да остане и наблюдаващ прокурор. Според нея смяната на прокурора по едно вече започнало досъдебно производство води и до демотивация на разследващите полицаи и се отразява негативно върху работата им. Предвид натовареността на Окръжна прокуратура – Хасково, Скорчева счита, че новият ръководител следва да положи усилия и да направи необходимото за увеличаване на щата на прокуратурата. Целите, които тя си поставя са: равномерна натовареност на всички магистрати от ОП – Хасково, повишаване качеството на прокурорската работа, безпротиворечивост на прокурорските актове, рационално използване на следователите при Окръжен следствен отдел, подобряване срочността и качеството на разследване, повишаване на взаимодействието между прокурорите от ОП – Хасково и структурите на ДАНС и ОД на МВР, повишаване квалификацията на съдебните служители и в дългосрочен план осигуряване на реална възможност за работа по определени досъдебни производства само със средства от прокуратурата, чрез създаване на „Мобилен център за разследване“.

ПрокуроритеПоследният кандидат за административен ръководител на Окръжна прокуратура – Хасково е Антон Стоянов. Стоянов е завършил „право“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград. Работил е като следовател в Окръжна следствена служба – Хасково. По-късно става прокурор в РП – Свиленград. От 2006 г. до 2009 г. е административен ръководител на Районна прокуратура – Велинград. Към настоящия момент е Районен прокурор на Свиленград.

В концепцията си Антон Стоянов е записал, че е необходимо да се повиши ефективността в дейността на Окръжна прокуратура – Хасково. Според него е необходимо да се редуцира броя на отделните групи преписки и дела, чрез обединяване на част от тях и промяна в предметния й обхват, да се дефинира изрично принципа на дежурството, като изключение на правилото за „случаен избор“; да се осъществява системен контрол за движението на преписките и делата; да се подобри комуникацията с органите на МВР и ДАНС в работата  им по установяване на случаи на корупция във всичките й форми; да се повиши квалификацията на прокурорите и следователите. Според Стоянов е необходимо да се положат усилия за съкращаване на сроковете за разследване, да се активизира работата по досъдебните производства за престъпления, попадащи в Каталога на корупционните престъпления, екипна работа при разследването на дела с висок обществен интерес и уеднаквяване на прокурорската практика.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
kt
kt
27.05.2014 12:19 12:19

koncepciata na Anton Stoyianov

Back to top button