Хасково

Мароканските скакалци нападнаха и Хасковско

СкакалциМароканските скакалци нападнаха и Хасковска област, съобщиха за Haskovo.info от областна администрация.

Засегнати са площи в общините Ивайловград и Маджарово. Колко декари са атакувани от насекомите и какви са щетите ще стане ясно утре, когато замобластният управител Иван Станчев свиква среща с началниците на ОДБХ и „Растителна защита“.

По предварителна информация обаче положението в нашия регион още не е толкова сериозно както в Кърджалийско, където вече пръскат срещу скакалците с хеликоптер. Там сиви петна са опасали последните склонове на Източните Родопи в областите Кърджали и Хасково. Това са последиците от мароканските скакалци, чието размножаване тази година е достигнало своя връх. Изключително високата плътност, неконтролируемото намножаване и това налага третирането на скакалеца от въздух.

Пръскането е с препарат, който унищожава само вредителите. Той е много е щадящ полезните насекоми, полезната ентомофауна, животните, топлокръвните, кравите, добитъка.

Мароканските скакалци ядат всичко зелено по пътя си. Тази година е обявен каламитет, което означава истинска напаст. Това се случва през няколко години.

Причината за бурното размножаване на скакалците е топлата зима и пустеещите земи. Пръскането от въздух в Кърджалийско ще продължи няколко дни и ще е достатъчно за следващите 2 или 3 г. Акцията струва на държавата над 200 000 лева.

Скакалци   Скакалци

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
български скакалец
български скакалец
29.05.2014 12:08 12:08

ех силно казано е че следващите 2 – 3 години няма да се появят след като всяка година вече се появяват Дължа да ви кажа едно компетентно мнение на човек който е работил 20 г в социалистическото земеделие Когато един неприятел се появи за първи път в даден район в достатъчно голяма плътност изискваща борба през следващите години той е вече там ако господ не реши да го отстрани Така че прогнозата ви звучи малко като кьорфишек

пробетей
пробетей
29.05.2014 12:14 12:14

мароканският скакалецне е толкова страшен за него бронебойни патрони има открити както е казал вапцаров Лошо е това че българският скакалец е опасен и трудно изтре*им А у нас такъв вид има –бойко станишев волен царя симо костов софиянски женския скакалец надежда михай- неинска и безброй други

Back to top button