Хасково

Изследват 130 за хепатит в МБАЛ „Хасково“

Болница130 пациенти, лекари и медсестри ще бъдат изследвани за хепатит B и C в МБАЛ „Хасково“.

Кампанията е национална, а организатор е Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания и приятели. Изследванията ще се извършат в отделението за хемодиализа, Спешно и ОАИЛ.

Председателят на Федерация „Български пациентски форум“ Иван Димитров обясни на пресконференция в болницата, че скринингът се организира, заради лошата държавна политика в тази сфера. Той благодари на директора на хасковската болница д-р Славчо Близнаков, че се е включил в инициативата. Димитров посочи, че в страната има много случаи на пациенти, които не могат да бъдат трансплантирани, защото им се открива хепатит. Лечението му пък продължава близо година, а времето в такива случаи е безценно.

БолницаПо думите на председателя на пациентската федерация в България няма точен регистър на болните. Чакащите за трансплантация се водят 1100, от които близо 1000 са за бъбречна трансплантация. В същото време хората на хемодиализа са над 3000.

Димитров уточни, че в последните 2 г. и половина към Федерацията няма оплаквания на пациенти от Хасковска област. Юристът от Федерация „Български пациентски форум“ Лилия Николова сподели, че хората в провинцията се страхуват да водят дела срещу болници и институции. Най-активни в това отношения са София, Пловдив, Варна и Бургас.

В пресконференцията участваха още Росица Маврова, председател на АПБЗ, Ива Димова, зампредседател на Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения и Ана Карадимова от Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания.

Кампанията има амбицията да обхване цялата страна, а сега заедно с Хасково се провежда и в кърджалийската МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“. До сега изследвания са направени на отделенията по хемодиализа в Стара Загора, Бургас и Карлово.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button