Хасково

Социолог: Всеки четвърти гимназист е пушил марихуана

КонференцияКонференция на тема „Канабис и новите наркотици. Предизвикателства и отговори“ се проведе в курорта „Златни пясъци“.

Организатори бяха община Варна и международната организация „Европейски градове срещу наркотиците“ (ECAD).

Във форума участваха над 120 експерти, работещи в областта на превенцията на наркотиците от Швеция, Италия, Ирландия, Литва, Естония, Русия, от Националния център по наркомании, Националния фокусен център за наркотици и наркомании, представители на общинските съвети по наркотични вещества, специалисти от Превантивно-информационните центрове по наркотични вещества от 22 града в страната, включително и Хасково.

Една от важните цели на конференцията бе да се отправи ясно послание за необходимостта от продължаване на рестриктивните мерки спрямо разпространението на незаконни наркотици.

Аке Сетреус, директор на ECAD съобще, че само 25 града водят агресивни кампании в различни евродържави за по-свободно разпространение на марихуана. Дори в Холандия 74% от населението е против свободната продажба, но държавата налага други правила. Исландия пък направила 5-годишна тотална кампания срещу тревата, алкохола и цигарите и постигнала забележителни резултати, които са се запазили и до сега.

За сериозно увеличение на продажбата на марихуана през тази година, в сравнение с 2013-а, алармира Цветан Панков, който е национален координатор по намаляване на предлагането на наркотични вещества на сектор „Наркотици“ в ГД „Национална полиция“.

26% от учениците от 9 до 12 клас са пробвали марихуана. Това съобщи Антoния Банчева, социолог в дирекция „Националния фокусен център за наркотици и наркомании информация и проучвания“. Като цяло това означава, че между 70 000 и 90 000 ученици опитват поне веднъж годишно марихуана, каза още Банчева. Данните показват също, че през последните 30 дни 27 500 подрастващи са пушили дрогата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button