Хасково

Проверяват заведенията за безопастността на газовите уреди

ПроверкаЗапочнаха проверки по заведенията, използващи газови уреди и бутилки. Инспектори на Агенцията за метрологичен и технически контрол ще проверят дали уредите отговарят на мерките за безопасност. Инспекциите обаче не обхващат всички заведения.

В Хасково първата инспекция заедно с представител на пожарната беше в бистро, което ползва инсталация на метан.

ПроверкаПроверяваме дали тези съоръжения са регистрирани от органите за технически надзор, дали имат производствена инструкция, дали са монтирани правилно, начина на съхранение на бутилките за природен газ и втечнен въглеводороден газ – пропан бутан, обясни Петя Георгиева от агенцията за метрологичен и технически надзор.

Инсталацията и бутилките с метан се намират извън самото заведение, каквито са и изискванията на закона. Дори и обикновените бутилки с пропан бутан трябва да са извън сградите, когато не се ползват. А безопасността вътре в заведенията трябва да е гарантирана от датчици и клиентите дори да не разберат ако има изтичане на газ.

ПроверкаВ помещенията е монтиран газ сигнализатор, който засича концентрационната граница на възпламеняване – 20% от нея и спира подаването на природния газ, обясни инспекторът от хасковската пожарна Николай Костадинов.

Почти всички заведения за обществено хранене работят с газ. Причината е както икономия на средства, така и бързината. Самите уреди нагряват за много по-кратко време, обясниха от бистрото и допълниха, че конкуренцията е голяма и това ги принуждава да поддържат по-нормални цени.

Резултатите от масовите проверки ще станат ясни до часове. Оказва се обаче, че не е задължително всяко заведение да бъде посетено, защото няма достатъчно инспектори. Избират се основно по-посещаваните.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button