Регион

Рекорд: задържаха 1.2 тона дрога на „Капитан Андреево“ през 2014-а

ДрогаРекордни количества наркотици са заловени по българските граници от началото на годината досега, съобщиха от Агенция „Митници“.

Общото количество е близо 2 тона и половина, като през последните години количествата обикновено са били между 130 и 250 килограма.

Само на „Капитан Андреево“ са задържани над тон и 200 килограма наркотици.

„Това са случаи и рекорд, който го нямаме за последните 10-12 години. Макар и да няма промяна във видовете дрога, залавяни по границата, има интересни случаи, които будят недоумение и у самите митничари. Хващали сме екстази и на вход, и на изход, което е нетипично. Обикновено екстазито излиза от Западна Европа към Близкия Изток. Друго обяснение е, че има рекламации и това е върнато количество, но това са само наши догадки“, заяви Валери Стайков, началник на Митница „Свиленград“.

Учениците от Свиленград днес видяха нагледно и как кучета помагат в работата на митничарите. Пред децата от Свиленград митничарите обясниха вредите от дрогата като им показаха нагледно какво се случва с наркоманите. Още по-опасна обаче е друга тенденция. Все повече тинейджъри стават мулета.

„Българските наркокуриери стават все повече и тяхната вързраст непрекъснато пада – буквално имам чувството,ч е чакат децата да вземат паспорти, да станат пълнолетни и да почнат да ги ползват. Затворите в Южна Америка са пълни с български наркокуриери, които са задържани“, заяви Анна Богданова, гл. експерт отдел „Борба с наркотрафик“ към ЦМУ.

Специалистите обясниха, че има и много случаи, в които се стига до смърт, защото наркотиците обикновено се поглъщат, за да бъдат пренесени. А децата казаха, че са разбрали посланието.

Дрога  Дрога 
 Дрога  Дрога

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button