Регион

Изложби на книги и плетива откриват в Свиленград

ИзложбиСвиленградският общински музей се подготвя да посрещне световния ден на плетенето – 14 юни с изложба-базар и уъркшоп. В събота от 10 часа всички, които желаят да се включат в проявата, са добре дошли в двора на музея, стига да си носят игли или куки за плетене.

ИзложбиДемонстратор  ще бъде уредникът Ивалина Недева заедно с жените плетачки и тъкачки от творческата група „Нишките, които ни свързват“. Те ще покажат различни техники на плетене и тъкане, ще изработят бижута, колани и други дамски аксесоари на една или две куки, тъкани на вертикален и кръгъл стан.

Изработеното ще послужи за обличане на стволовете на дърветата в двора на музея. Едно от тях вече грее в пъстри багри. Цветя, изплетени от различни  ярки  прежди са цъфнали по пейките, оградата и дърветата.

Изложбата-базар, която  ще се открие по същото време, представя вече изработени от сръчните свиленградчанки  различни изделия. Изложбата ще остане отворена за посетители до края на месец юли.

ИзложбиИзложбата „Книгите, които промениха България“ – първи издания на класици от българската и световна литература, може да се види в общинска библиотека – Свиленград до края на месеца. Интересни за библиофилите са изложените екземпляри на романа на Иван Вазов „Нова земя“, издание от 1896 г., и на пиесата му „Службогонци“ от 1903 г. Много рядко срещани и ценни са представените първо и второ издание на стихосбирката на Елисавета Багряна „Вечната и святата“, изложени са първите издания на антологията на Пенчо Славейков „На острова на блажените“ – 1910 г.,  Яворовата пиеса „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“ – 1912 г., историческата трагедия в стихове „Боян Магесникът“ на Кирил Христов – 1914 г., „Разорението на тракийските българи“ на Любомир Милетич – 1918 г., списание „Пламък“ от 1924 г. – фототипно издание с първата публикация на поемата „Септември“ от Гео Милев и др.

От световната литература са представени първият превод на поемата на Данте „Ад“ – дело на Константин Величков, от Педро Калдерон „Поклонението на кръста“ от 1894 г., комедията в стихове на Грибоедов „От ума си тегли“ от 1898 г., драмата на Пушкин „Борис Годунов“ от 1911 г. и др.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button