Хасково

20-часово състезание с гълъби над Хасково в най-дългия ден

ГълъбиМалко преди 5 часа тази сутрин четирима гълъбари от Хасково се включиха в състезанието „Long day“.

То се провежда ежегодно по цял свят в най-дългия ден на годината, а в България се организира от Националния типлер клуб. Гълъбите от английската порода типлер са специално тренирани за продължителен полет. В Хасково са внесени от Ахмед Мехмед преди около 14 г., който държи и българския рекорд. Неговите гълъби са останали във въздуха 20 часа. Световният пък е на сърбина Раде Матич – 22.07 часа.

ГълъбиВалентин Дамянов е един от редовните участници в състезанието в последните 3 г. Миналата година той печели купата за първо място с неговите гълъби, които регистрирали полет от 16.05 часа. Дамянов сподели за Haskovo.info, че в тренировъчен полет гълъбите му издържали и по 18.10 часа.

Всеки типлер се отглежда в самостоятелен бокс, дава му се специална храна и през два дни трябва да лети в група с поне още 3 гълъба. Знакът за маратонците да кацнат е като им се пуснат няколко бели гълъба, още като ги видят типлерите се връщат при гледача си.

По думите на Дамянов, който работи като съдебна охрана, най-големият враг на гълъбите са ястребите и соколите, които били прекалено много над Хасково. Всеки гълъбар годишно губел над 10 птици в резултат на нападенията на хищниците. Те убивали гълъбите още във въздуха.

Ежегодно в България се провеждат 8 състезания за млади и възрастни типлери.

Гълъби  Гълъби 
 Гълъби  Гълъби
 Гълъби  Гълъби

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
1234554321
1234554321
21.06.2014 9:26 9:26

красиво е

посетител
посетител
21.06.2014 10:20 10:20

Браво, Вальо и успех!

Back to top button