Хасково

Жътвата закъснява с над 10 дни заради дъждовете

Жътва, архивЖътвената кампания в Хасковска област закъснява вече с над 10 дни заради дъждовете, съобщиха за Haskovo.info от Областна дирекция „Земеделие“.

За сега са прибрани едва 10% от ечемика. Това прави около 7000 дка от общо 64 000 дка за региона. За сравнение площите с ечемик през 2013-а са били 58 000 дка.

Жътвата на пшеница още не е започнала, като тук площите са 482 000 дка при 434 000 дка за миналата година.

От дирекцията успокоиха, че за сега реколтата е в добро състояние. Ако не започне нейното прибиране обаче има опасност от появата на болести и покълване на вече узрелите класове.

Ударените от градушка площи са основно в общините Димитровград и Свиленград. За да получат обезщетение от държавата производителите трябва да имат 100% унищожени посеви, което за сега е факт в свиленградското с. Мустрак. Там са похабени декари с тютюн, пшеница, слънчоглед, тикви и лозя.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button