Хасково

Съдът отмени Наредбата за новите такси в детските градини

СъдътХасковският административен съд отмени решението на Общински съвет – Хасково от декември миналата година, с което местните парламентаристи промениха размера таксите в детските градини в общината. 

Тогава съветниците гласуваха таксата за забавачка да остане 50 лв., но увеличиха твърдата й част от 10 на 30 лв., а променливата, която зависи от посещенията, стана 20 лв. Тази пък в селата бе вдигната от 30 на 45 лв.

Освен това местният парламент взе решение 5-6-годишните деца от подготвителните групи да не плащат такса за посещение на детска градина, а по 3,30 лева храноден.

Според хасковският административен съд решението за новите такси в детските градини в общината трябва да бъде отменено, защото е прието в нарушение на чл. 26 и чл. 28 от Закона за нормативните актове.

Това на практика означава, че решението за увеличаване на таксита за забавачките не е мотивирано. Липсват причините, които го налагат, целите, очакваните финансови резултати, както и анализ за съответствие с правото на Европейския съюз.

Съдът

Ростислава Жекова

Според съда решението е взето в противоречие и с чл. 26 от ЗНА, според който проектът за решение трябва да бъде публикуван за обсъждане в 14-дневен срок преди гласуването му. В решението на съда обаче е записано, че в публикувания вариант на докладна записка на сайта на община Хасково, по която е прието оспореното решение, не се съдържа предложението, касаещо 5-6 годишните деца.

Данните и доказателствата по делото по-скоро сочат, че включването на това предложение за изменение на Наредбата, е направено непосредствено преди проведеното заседание на Общинския съвет. „Публикуването на проекта за изменение на нормативния акт във вид, различен от внесения за обсъждане от Общински съвет, е препятствало възможността за представяне на предложения и становища от заинтересованите лица. По този начин, макар и да е налице публикуване, не може да се приеме, че е изпълнено изискването по чл. 26 от ЗНА.“, се казва в решението на Административния съд. То подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

Ако решението не бъде обжалвано и влезе в сила, всеки родител ще има право да потърси взетите му допълнително пари през изминалите 6 месеца, коментира Ростислава Жекова – майката, която подаде жалба в съда срещу решението на Общинския съвет. „Това обаче едва ли ще се случи, защото всеки родител трябва да заведе сам дело“, коментира Жекова. По груби сметки става въпрос за суми между 50 и 100 лева на дете.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
майка
майка
01.07.2014 8:46 8:46

Госпожо адв.Жекова, дано успеете!

Back to top button