Хасково

Приключи 6-месечното дежурство на бойна група HELBROC

РотаНа 30 юни приключи 6-месечното дежурството на контингента от Българската армия включен в Многонационалната бойна група на Европейския съюз HELBROC. Дежурството протече спокойно, съобщават от пресслужбата на хасковското поделение.

Национален командир на Контингента на бойна група HELBROC BG бе полковник Ивайло Братойчев – Началник сектор „Военни контакти“ в Канцеларията на Командира на Сухопътните войски. Той е и заместник-командир на многонационалната бойна група.

РотаМеханизираната рота, която вече е разформирована бе в състав от 120 военнослужещи от 31-ви Механизиран батальон – Хасково, от състава на Втора механизирана бригада – Стара Загора, от Сухопътните войски. Командир на ротата бе капитан Румен Везев.

Рота HELBROC беше сформирана през първото полугодие на 2013 г. Подготовката й се проведе в периода май-август 2013 г. в района на батальона и премина през три етапа: предварителна, сборове по специалности и непосредствена подготовка. Ротата отработи въпроси по защита на силите, действия на контролен и наблюдателен пост, операции по евакуация, охрана на база и патрулиране, конвоиране и оказване на хуманитарна помощ, разделяне на враждуващи групировки със сила, предотвратяване на конфликти. Подготовката приключи с провеждане на занятие на ГУЦ „Добрич“ съвместно с офицерите от националния елемент на българския контингент.

Това е четвъртото дежурство на бойна група HELBROC BG, предишните три са били през 2007, 2009 и 2011 г. Предишните три роти също са били сформирани от военнослужещи от 31-ви Механизиран батальон – Хасково, от състава на Втора механизирана бригада – Стара Загора.

 Рота  Рота

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button