Хасково

Болницата на протест за 900 бона, доставчици спират да зареждат с лекарства

ПротестМедиците от МБАЛ „Хасково“ излязоха днес на протест в 12 часа за неизплатените надлимитни близо 900 000 лв. от Здравната каса. Лекари, медсестри и санитари се събраха за половин час пред болницата.

Парите са за последните три месеца. Синдикалният лидер д-р Димитър Кючуков обясни, че от понеделник доставчици ще спрат да зареждат с лекарства и консумативи. Според д-р Кючуков хасковската болница извършва 2/3 от дейността в областта и заработва повече от останалите.

От Нова година обаче Касата системно режела изработеното от болницата. „Стана ефекта на „снежната топка“ – първоначално ни дължаха 200 000 за да станат сега 900 000 лв. И ние имаме семейства, студенти и банкови кредити. Пациенти няма да се връщат, но не трябва да става като старозагорската болница – пациентите сами да си носят бинтове и лекарства“, каза още д-р Кючуков. По неговите думи действията на Касата спрямо хасковската болница са злоупотреба с власт. Той посочи, че върха на наглостта било подписаният от Касата анекс да се изплащат само 68% от изработеното. Според д-р Кючуков доставчиците не можели да чакат повече и ако не им се плати започват глоби от 5000 лв. до запор на сметки.

Директорът на болницата д-р Славчо Близнаков съобщи за Haskovo.info, че някои доставчици наистина са заявили, че спират да зареждат болницата. „Дължим милиони към доставчици, но до сега нямаше просрочени задължения. Ние поръчваме с гаранцията по договор, примерно, че ще платим до 2 месеца. Но като не ни плащат от Касата и ние не можем да се издължим на доставчиците“, обясни д-р Близнаков.

В днешния протест се включиха много болници в страната. Искането е за актуализиране бюджета на Здравната каса преди да бъде разпуснат парламента. Ако това не стане факт ще има нови протести.

Протест  Протест 
 Протест  Протест

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button