Регион

Чакат пари за археологически проучвания в тополовградско

ИлюстрацияВ разгара за археологическото лято все още липсват средства за разкопки на обекта край тополовградското село Княжево, където екип на проф. Даниела Агре откри тракийски владетелски дом от IV в. преди Христа.

Проучванията трябва да бъдат финансирани в рамките на определените от Министерството на финансите допълнителни средства за теренни археологически проучвания и консервации.

Уникалният обект край с. Княжево бе признат от научната колегия за най-голямо откритие в областта на тракийската археология през 2011 г., когато стартираха и спасителните разкопки на могилата, разположена в местността Татар маша. Както Haskovo.info писа, домът на тракийски владетел е единствената запазена сграда от тракийската епоха у нас. Най-голямото помещение в двореца е приемната зала, пред чийто  вход са извършвани жертвоприношения и изливане на течности в чест на боговете. До парадната зала е разкрито и помещение за съхраняване на амфори.

Една от хипотезите, върху която се работи, е че този дом е цитаделата, около която се е развивал споменавания от древните автори тракийски град Дронгилон.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button