Хасково

70 насилвани вкъщи потърсиха помощ, 9 искат извеждане от семейството

Фондация70 жертви на домашно насилие са потърсили помощ от консултантите на Фондация „Х&Д Джендър перспективи“ в Хасково и Димитровград от началото на годината, съобщиха за Haskovo.info от фондацията.

В повечето от случаите става въпрос за пенсионери, насилвани от децата и внуците си за пари. Тази година се забелязва и увеличаване на висшистите, които търсят помощ от експертите във фондацията.

9 от жертвите на домашен тормоз са заявили, че искат да бъдат изведени от общообитаваното жилище. Става въпрос за майки, които трябва да бъдат изведени с децата си, но центровете в страната, където могат да бъдат настанени са пълни.

С помощта на Американското посолство в Димитровград вече е ремонтирана част от сградата на бившата МАРБАС болница, където да заработи Кризисен център за пострадали от домашно насилие или жертви на трафик. От фондацията обаче търсят дарители за да обзаведат помещенията. Центърът е с капацитет от 12 места, а в него ще работят шестима служители. Центърът има нужда от мебели и спално бельо.

За целта вече е открита и набирателна сметка: Фондация „БЦДИ-клон Хасково“, BG52IABG70975000197000, „Интернешънъл Асет Банк АД Хасково“.

Днес в Хасково бе отчетен проект на фондацията, в рамките на който бяха изградени групи за самопомощ и солидарност в селата: Тракиец, Малево, Динево, Узунджово, Конуш, Стамболийски и Войводово и хасковските квартали „Куба“, „Ручока“ и „Поройни“. Всяка една от 10-те групи проведе по 16 срещи заедно с експерти от фондацията. По време на срещите бяха подготвени над 10 сигнали за нередности до община Хасково, по-голямата част от които бяха своевременно отстранени. По предложение на една от групите и в следствие на предприетите от общината действия, движението на улица „Поройна“ в Хасково бе променено от двупосочно в еднопосочно, похвалиха се с едно от постиженията си от фондацията.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
BABANGIDA
BABANGIDA
17.07.2014 10:41 10:41

XAIDE XAIDE GA QDAXA KIVTETATA NE REVAXA SQ REVATAA 😀

Back to top button