Хасково

Съдът призна църквата в Узунджово за общинска

ЦъркваХасковския окръжен съд отхвърли иска на църквата срещу община Хасково, относно собствеността на храм „Св. Успение Богородично“ в с. Узунджово, като неоснователен. Това става ясно от публикуваното решение на съда.

Ищецът е заявил пред съда, че храмът като сграда и земята се владее от църквата от началото на 20 век, откогато са започнали и богослужения в храма. От Църквата твърдят, че на 16 февруари 2005 г. общината, без фактическо и правно основание, актувала имота като публична общинска собственост.

От общината са отговорили, че имотът никога не е бил предоставен на Българската православна църква. Същият е предоставен безвъзмездно от държавата с Указ №15 на Княз Фердинанд през 1900 г. на Узунджовската селска община. По-късно с настъпилите промени в законодателството е станала държавна собственост, а след влизане в сила на ЗОС – отново е общинска собственост.

По делото са разпитани и свидетели, сред които е и отец Антоний, архиерийски наместник на Хасковската духовна околия в продължение на 23 г., а сега енорийски свещеник в хасковския храм „Света Богородица“. Пред съда той е обяснил, че спора за собствеността на имота е възникнал около 2005 г. Тогава кметът на Хасково уведомил Пловдивския епархийски митрополит, че общината ще състави АОС за църквата в с. Узунджово, за да могат да се ползват пари по Европейски програми и същата да се реставрира, предвид изключително лошото й състояние. По-късно това наистина се случило, а след като църквата и двора около нея били реставрирани и облагородени, било извършено освещаване, което се осъществило от Пловдивския епархийски митрополит.

Решението може да се обжалва пред Пловдивския апелативен съд.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button