Хасково

Хасковският съд с остра нужда от преводачи

СъдСъдилищата в съдебен район на Окръжен съд Хасково изпитва остра нужда от преводачи, алармира на пресконференция  председателят на Хасковския окръжен съд Миглена Тянкова.

Ситуацията се утежнява още повече и с влязлата в сила наредба, според която до 30 септември трябва да бъде изготвен списъка на специалистите, утвърдени за съдебни преводачи за съдебния район. Сред изискванията към преводачите е да си направят застраховки за щети, които могат да възникнат в хода на работата им, както и да представят сертификати за владеенето на съответния език на най-високите нива – C1 и C2.

СъдПо думите на Тянкова съдилищата в Хасковско ще са най-потърпевши от новата наредба, защото сме граничен район и от тук минават много чужденци, някои от които владеят само редки езици. И сега от съда намирали трудно преводачи за: фарси, тамилски, пущу. Отделно усилия изисква и ангажирането на специалисти по румънски, полски, сръбски и унгарски, не само за тези, владеещи например английски, френски, немски, испански. От съда предложиха като преводачи да могат да бъдат ангажирани пенсионирани учители с филологии или студенти, които се връщат от чужбина.

На пресконференцията, в която участва и съдия Стратимир Димитров стана ясно, че с допълнителното финансово натоварване на преводачите със застраховки и изваждането на сертификати все по-трудно някой ще се навие да върши тази съдебна услуга. По наредба възнаграждението за преводача не може да бъде по-ниско от 15 лв. за съдебно заседание, като окончателният му размер се определя по преценка на председателя на съдебния състав. Ако не може да бъде осигурен преводач от списъка на хасковския съд, такъв се търси от други райони. Това обаче ще натовари бюджета на съда за командировки и пътни.

Стратимир Димитров призна, че по-скоро ще назначи преводач, като не спази условията на новата наредба, отколко да изтече 72-часов срок за задържане.

Миглена Тянкова подчерта, че новата наредба може да блокира работата на съда и призова всички хора, които могат да бъдат преводачи да се запишат в съда.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button