Хасково

1484 учители от Хасковско повишиха квалификацията си

Обучение1484 учители от Хасковска област повишиха квалификацията си след успешно преминато обучение.

Днес в Дома на учителя бяха раздадени сертификатите на учителите, обучавани по: СОП, предучилищна група, ИКС и оценяване. За пръв път тази година по проекта на образователното министерство бяха включени и детските градини, а техни представители изразиха задоволството си от наученото.

Всяко едно обучение, водено от университетски преподаватели, включваше 32 часа присъствена форма на обучение, 2 часа дистанционно консултиране и разработване на казус по групи.

Обученията са общо 11 и са безплатни, като останалите сертификати се очаква да бъдат раздадени през септември, съобщи за Haskovo.info Христина Боева, началник отдел ИОМД в Регионалния инспекторат по образованието.

Обучение  Обучение 
 Обучение  Обучение
 Обучение  Обучение

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

25 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
...
...
07.08.2014 15:36 15:36

Беше абсолютна пошлотия!

da da
da da
08.08.2014 7:48 7:48

Не може едни хора да те задължават да ходиш където и да било и да ти пълнят главата с глупости, само защото едни пари трябва да се усвоят и покрай тях други хора да си открадат! След като сме учители много добре знаем какво е оптималното съотношения за реално усвоявани знания, пък и за някаква практическа полза! Това в никакъв случай не е да се правят измислени казуси по измислени помагала и да се препуска из едни локуми, които се свеждат до 2-3 смислени изречения! А резултата е, че като попиташ колеги, които са минали от първите обучения – те нищо не си спомнят нищо съществено, да е говорим за уж разработката на к*рсова работа и дистанционно обучение – минало заминало и какъвто келипир извадили!

viki
viki
08.08.2014 7:53 7:53

Боева държеше Мариела Златева под ръка и се нагуши с хиляди левове от глупавите проекти за квалификация, или още така наречените обучения“Щеш не щеш“. Сега ще обяснява на Панайотов колко е измъчвана от Златева и ще хване и него под ръка, за да си осигури отново конфорта.Голяма хитра лисана!!!!!

Анонимен
Анонимен
08.08.2014 7:58 7:58

Както всичко в държавата ни и това начинание е изопачено и пречупено през щуробаджанащината и напоследък бумащината! Мераклиите за тези обучения са хора, които иската да се скатаят от работа, да избягат от вкъщи, от служебни, домашни и социални задължения! Да се покажат сред колеги в друга по-благоприятна светлина и накрая да преминат през к*рса с прозявки и извинения за постоянни отсъствия! Станали сме точно като ученици – спускат ни се едни мероприятия, които са задължителни и ни се нарежда да приемемаме с ентусиазъм и отговорност всяко нещо! Няма как да стане след като учителя е изхабен през учебната година. И да – с нетърпение чакаме отпуските си! НО ТЕ НЕ СА ТРИ МЕСЕЦА – КЪСМЕТ Е АКО УСПЕШ ДА ПОЛЗВАШ И ПОЛОВИНАТА! ОСТАНАЛОТО ИЛИ Г О Р И или ако си достатъчно упорит да се молиш можеш да пробваш да си търсиш правата! Което не е желателно!

Бени
Бени
08.08.2014 8:11 8:11

Боева под строй пращаше учителите на глупавите обучения, за да не й дърпат ушите от МОН. След като вземаш едни не малко пари за едно голямо няма нищо, трябва да си верен на Златева и да я гушкаш под ръчичка. Толкова лицемерен човек като Тинчето Боева просто няма! Сега ще казва на Панайотов колко го е чакала, колко много иска да работи с него. Ужас! Дано Панайотов да разбере най.накрая истинските неща и истинските хора около себе си!

Апел
Апел
08.08.2014 8:30 8:30

Крайно време е синдикати и инспектори по труда да обърнат внимание на нарушенията на кодекса на труда в училищата. Напоследък всички така наречени „придобивки“ на учителите са само на хартия. Не се спазват елементарни човешки права! Директорите в училищата еднолично определят тези права – не може просто да се разболееш, без да си предупредил. Не можеш да си плануваш почивка, защото трябва да си на разположение. Ако на директорката й хрумне че на еди коя си дата всички трябва да са на работа, не с обективна причена, а защото така смята – зарязваш всичко и си там. ДА не си излизал извън града, да не си планувал други задъчи или пък почивка. Като искаш работа – ще тичаш когато ти свирнат! ПИТАМЕ – от къде накъде ще се забраняват отсъствия по болнични, отпуски – след като в закона е регламентирано! Защо се връщат вече издадени болнични листи! От къде на къде ще изгарят дни от отпуските ни, защо не можем да си ползваме отпуските през лятото. Защо след като уж сме учители, трябва да вършим и работата на администрацията! Административни кадри влизат ли да преподават в час! Като ни завиждат за отпуските – защо не опитат да изкарат един работен ден сред ученици – за които се подготвят различни уроци, които се мотивират или молят за внимание и за някакъв учебен процес, с чиито проблеми от всякакъв тип се занимават не само класните, но и всички учители. Да не говорим за задължителната училищна документация и дужуствата по коридорите по време на учебната година! Тук изобщо не коментираме всякакви допълнителни занимания и мероприятия с ученици! След като е толкова елементарно и лесно, хайде те да го правят. Защо не са се насочили към учителската професия, пък сега ни плюят. И НИЕ ИМАМЕ ПРАВА! ТОЧНО ЗАЩОТО РАБОТИМ С ДЕЦА – ТРЯБВА ДА СМЕ ДВА ПЪТИ ПО ОТГОВОРНИ. И тази отговорност не свършва, след като излезеш от училище. За разлика от всички друи служители в училищата! За ралика от еспертите на РИО и министерските височайши особи! После защо сме били като утрепани и сдухани! ЕТО ЗА ТОВА. НЕ можеш само да даваш от себе си – без получаваш!

Организатор
Организатор
08.08.2014 9:27 9:27

А знаете ли че хората работили по този проект нямат и грам отпуска в тази 1 година в която са обучавани хората?
И всички мрънкат, а един лев не сте дали, нито са ви удържали от заплатата. Това че никой нищо не помни от обученията е личен проблем, както при учениците – който запомнил трите закона на механиката – запомнил, който не е има учебници. Само че за учениците те не са безплатни. Разбирам, че българският учител е вечно кисел и недоволен и явно за тази област Хасково са доста такива ( или само такива висят в нета да пишат коментари), но тогава сменете си професията!

ЕКСПЕРТКА
ЕКСПЕРТКА
08.08.2014 10:07 10:07

В тая криза най много работят учителите , затова трябва да им се увеличат заплатите, да им се изплащат и вредни и ако може да се пенсионират на 55 години.

Ic
Ic
08.08.2014 11:02 11:02

Българския народ е прословут с вечното си мрънкане и недоволство, но когато трябва да се работи и то доста – не обича….
И явно учителите влизат в тая прослойка.
Ако друг работи много и съответно си получава заслуженото, се появяват едни „човеци“ ,аз ще ги наричам“мрънчовците“ и започват да говорят:-ей тея колко пари взеха…, ей колко прибират и нищо не правят…, и.т.н, но като му кажеш иди и ти вземи, прави проекти и се блъскай „мрънчовците“ ще ти отговорят, че нямат време..:)))
Та и за вас хасковките „мрънчовци“ (учителите), нито пари ви искат, осигуряват ви полезни неща за вашето квалифициране, което може да ви бъде полезно, но не вие пак недоволни, защото някой някъде евентуално по ваша преценка е изкарал много пари……
Доста тъпо звучи ама е факт!
Престанете да гледате чуждите дворове, а се вгледайте в собствените ви.

999
999
08.08.2014 12:31 12:31

Традиционно се вади оплаквателната книга с повод и без повод. В случая той е налице и не е единствен. Натрупаният негативизъм е обективно отражение на неприложими в педагогическата практика обучения за повишаване на квалификацията. Това че са безплатни, не ги прави качествени. И в западното общество има проблеми, сигурно затова програмите им се отличават с конкретика. У нас те се движат по перваза. Не засягат същественото. Хвърлят се ненужно средства и усилия по въпроси от дискусионен характер. Това са резултатите на фасадната демокрация, с която разбира се непрекъснато злоупотребяват някои „многознайници“ в управлението на държавата. Не е редно толкова „грешна пара“ да се хаби за лектори, които не ти казват нищо ново и твърде често знаят доста по-малко от обучаваните. Оттам идват затрудненията им да отговарят на задаваните въпроси. С това нагаждане към удобното безполезно ще си затъваме безпроблемно. Ангажирането на толкова много хора би трябвало да има смисъл за първостепенните задачи в пряката работа. Продължаващото безвремие в образованието изяжда времето на децата ни. Обрича ги на масово осакатяване чрез неразвиване на потенциално заложените възможности у всяко едно от тях. Те не могат да са виновни за условията и правилата, които им създаваме. Оплакванията са признак на слабост. Можещият прилага уменията си в работата и търси начини за осъществяване на разумните идеи, независимо от обстоятелствата. Борбата срещу властоманията е част от живота ни, но не е редно да се слагат спирачки на този или тези, в чиито полезни действия има добра мисъл и перспектива. Нека не натоварваме другите с това, което сами не можем да свършим. Лесно в никоя професия няма, но има удовлетворение и радост, ако я обичаме.

Хм-хм 999
Хм-хм 999
08.08.2014 16:16 16:16

По същество мнението ти отговаря на истината и предизвиква размисли. ЗА съжаление в училищата в града основната фигура, която движи едно училище е директора. Той спуска задачите към своите помощник-директори. А те ги разпределят към колектива. И там вече се намесват всички останали ффактори различни от същественото за учителската работа – кой на кого е човек, кой на кого върши услуги лични или служебни. Кой е приближен до ръководните кадри. За кого са ходатайствали от по-високо място. Затова призива „Можещият прилага уменията си в работата и търси начини за осъществяване на разумните идеи, независимо от
обстоятелствата. “ е безмислен. Защо да се трепеш според този принцип, когато едни други хора го докарват само от приказки, тоалети, високопоставени приятели или лични отношения с ръководство! Правиго всеки млад ентусиазиран идиот и след максимум 1-2 години се отчайва от системата и гледа само да има хляб и работа! Затова ли може би оплювате учителите? Те са плод на системата. Не може всички да са на едно ниво и отношение към работата, ако няма масови обективни причини. И конкретно те се свеждат до това – в нито едно училище няма ясни правила за изпълнение на работните задачи, както и за оценяване труда на учителя! Заплатите са според кой е ходатайствал да те назначат на работа! Задачите се раздават според това кой на кого е човек и какво не може да върши, а останалия обем се разпределя на 2-3 ма човека, които са като многоръкия Шива. За това финансово поощрение няма. Затова пък, каквито и да са показателите за диференцирано заплащане едни и същи хора дето това не могат да свършат

Анонимен
Анонимен
08.08.2014 0:01 0:01

Защо толкова чернилка се излива? Аз съм редови учител, не съм директор, нито помощник, но бях на обучение в Минерални бани- по друга тема. Цялата група беше доволна и от условията, и от обучението.

ycitel
ycitel
07.08.2014 23:00 23:00

Всичко оплювате, учителите сме много доволни от обученията не ние плюем а вие господа. Напишете нещо позитивно а не простотии

Анонимен
Анонимен
07.08.2014 19:41 19:41

Г. Христов от Haskovo.net е изключително неприятна личност! Статиите му са напълно изопачени. Да не огворим, че трие коментарите и цензурира мненията. А ако е нещо негативно за автора – т.е него самия забранява всички коментари от даден потре*ител.

>wor
>wor
07.08.2014 16:47 16:47

Бе вие луди ли сте бе! Цялото така наречено „обучение“ беше, за да могат едни хора да си вземат едни пари! „Обучението“ беше равносилно бе на това за една дума да разпънеш 10 локума и все едно и също да казваш! Лекторите не си знаят материала. Не могат да отговорят на конкретни въпроси и накрая избиват на диалог относно глобални за държавата проблеми! Тези неща и пенсионерите по пейките ги обсъждат! Да не говорим що пари струват на самите училища тези обучения при осигуряване на заместници и други затруднения! Както всичко в държавата и това се прави през пръсти заради някакви програми и някакви решения и някакви простотии. И не помага на никой – нито на учители, нито на училищата. Помага на такива дето не им се работи, за да се скатаят официално от работа за определен брой дни и да се прозяват по масите.

Анонимен
Анонимен
07.08.2014 16:56 16:56

Уважаеми „умни“ глави от МОН, РИО и прочие… Докато не разберете, че учениците със СОП не са за масови училища няма да върви образованието в България! И не давайте примери със развити западни страни или скандинавски и др. Там цялата система е друга. Обществата им са прогресивни. Не са на етап оцеляване. Учителите не работят за дребни пари. Родителите не се чудят как да хранят семейството. При това положение има дух, настройка и добронамереност към различните и дори агресивните. В нашата образователна система всеки учител драпа за кората хляб. Няма нито физическа възможност, нито душевни сили освен децата в класа да обгрижва от 1 до 3 деца със СОП в даден клас. Учебния ча с не е съобразен с времето за молби, увещавания, разтървавания и други инцинденти свързани с учениците със СОП. Докато наглите ви личности не проумеят това, няма да има оправия. Вземете вие да обучавате такива деца, а не да си въртите задниците в меките министерски или експертски столове!

Защо
Защо
07.08.2014 17:00 17:00

Защо Мариела Златева не даде пример и не поработи със ромски ученици или с деца със СОП. Нали има претенции да е голям професионалист. Какво пак се натиска за шефски пост? Нали няма срамна работа!? Защо да не е редови учител – но без никакви привилегии. Да поработи, както работят другите. Да се отнасят с нея помощници и директорки както се отнасят с всички редови учители – с навиквания, с протоколи, заплахи за съкращения, без разрешения за болничен и отпуск, че и през лятото да работи!

ха-ха
ха-ха
07.08.2014 17:02 17:02

„2 часа дистанционно консултиране и разработване на казус по групи“. Ха-ха-ха. Някои така и не разбраха за какво иде реч. По важно беше да се наплюскат или да приберат храната за в къщи!!!!!!!!!!!!!!!!!!

...
...
07.08.2014 17:07 17:07

Да започнем от там, че цялата тази въртележка беше без право на избор. Искаш – не искаш – отиваш уж да се обучаваш. Задължително! По определени бройки и под строй! Да слушаш едни „умни“ глави да четат едни „умни“ приказки напълно неприложими в нашето образование. Нещо като утопия за идните поколения!

Въпрос
Въпрос
07.08.2014 17:12 17:12

А Боева колко пари прибра в джоба си от цялата тази работа?

h.ex jr
h.ex jr
07.08.2014 17:21 17:21

Учители не се виждат. Има само учителки!

обучавана
обучавана
07.08.2014 19:26 19:26

Това, което пишете, може би важи за посочените обучения. Имаше други, които бяха много интересни и полезни.

Ай
Ай
07.08.2014 19:34 19:34

И кое му е било полезното!? Може би точно скатавката от работа. И ли ти си от тези обучения, които бяха с изобилна храна, комфортни стаи и почивни местенца – т.е. от помощниците или от директорите!

Виж ти
Виж ти
07.08.2014 19:36 19:36

Я Боеве какъв гъз е отпрала! То бая се е наяла покрай проекта!

Хм-хм 999
Хм-хм 999
08.08.2014 16:21 16:21

за онова не са специалисти и т.н. винаги са с много повече поощрение от останалите! За такива хора норматив часове винаги има! И при медийни изяви са първи на екрана. Но реалната работа се върши от „будалите“. Няма да има оправия докато системата е такава. Нека се започне с обективизъм. Да е ясно кой какво ще получи при по-високи показатели и допълнителни дейности. Всеки ще може да прецени дали ще се бори за нещо или ще си дреме. Който дреме – няма да може да очаква същото финансово поощрение. Да се премахне шуробаджанащината и критериите и правилата да бъдат едни за всички. А не за мои хора и за всички останали.

Back to top button