Регион

100 г. от завръщането на малоазийските българи честваха в Лъджа

ПразникС поднасяне  на венци и цветя пред паметната плоча, увековечила спомена за заселването на малоазианци в ивайловградския квартал „Лъджа“, започна тържествената част на празничните, четиридневни прояви, посветени на 100 г. от  завръщането на българите от Мала Азия.

ПразникКонцертна програма с участието на самодейни състави от Ивайловград и Кърджали бяха подготвили членовете на инициативен комитет, сформиран специално за честването. Народни хора се виха под звуците на гостуващия оркестър от Пловдив.

Преди това в ранните часове на съботния ден бе отслужен водосвет в църквата „Св. Св. Константин и Елена“ в „Лъджа“, а след това бе раздаден курбан за здраве.

ПразникСъборът бе повод мнозина да се върнат към родовите си корени, както и да се поклонят пред подвига на своите предци, които през годините са съхранили своя бит и култура, далеч от родината. Според историческите сведения, през 1914 г. след Балканската война, 123 семейства от Мандър, днешното село Мурайе в Турция, принудени тогава да го напуснат, се заселват в с. Лъджа. В Мандър те оставят плодородни ниви и двукатни къщи, без да могат да продадат или разменят имотите си.

Историческите сведения за тези години на изпитание, но и на съзидание са събрани в книгата „Село Мандър и Лъджа – история на дедите ни“, с автор историчката Василка Ташкова, потомка на бежанци от Мала Азия. Книгата дава сведения за миналото на дедите, за това как и кога са се озовали в Мала Азия и още как се завръщат в България, през какво са преминали, когато са тръгнали към неизвестното, как са устроили живота си на новото място, започвайки всичко отначало, споделя Ташкова.

Изданието е реализирано с финансовата подкрепа на Стефан Танев, родом от кв. „Лъджа“, бивш кмет на Ивайловград. Представянето на книгата бе последвано от вълнуващия  музикално-танцов обред „Седянка“, който бе пресъздаден на сцената на кварталното читалище. След това седянката прерасна в дискотека на открито.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button