Хасково

Чакат първите земеделци за обезщетения заради руското ембарго

ИлюстрацияОбщинските служби земеделие в Хасковска област все още чакат първите земеделски производители за подаване на заявления за обезщетения заради руската забрана за внос от страни членки на ЕС.

От Областна дирекция „Земеделие“ обясниха, че това са извънредни мерки за подпомагане на пазара в сектор плодове и зеленчуци, свързани с невъзможността за износ за Русия заради наложеното ембарго. Условията за помощта са уредени в Наредба 6 от 28 август тази година. Тя е в сила от 18 август до 30 ноември.

Предвиждат се две мерки – изтегляне на продукцията от пазарите и небране на зеленчуците и плодовете, предвидени за износ. При първата, продукцията може да бъде дарена на благотворителни организации или да послужи за изхранване на животни, а втората дефакто е унищожаване. За тези две мерки стопаните ще получат и съответното обезщетение и е за тези земеделски производители, регистрирани до 17 август 2014-а.

Производителите трябва да подадат заявленията си в съответната общинска земеделска служба. След това заявленията ежеседмично се препращат към областната служба, която ги пренасочва до земеделското министерство. Одобрените отиват в Държавен фонд „Земеделие“, където фермерите попълват необходимите документи. После в присъствието на служител от фонда унищожават продукцията си или я даряват.

От областната служба допълниха, че до сега няма подадени заявления, но има запитвания. Едното от тях е на производител на 900 декара домати от хасковското с. Книжовник.

Предвижда се обезщетение за: домати, моркови, зеле, пипер, карфиол, краставици, корнишони, гъби, ябълки, круши, малини, десертно грозде, праскови и сливи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
06.09.2014 9:38 9:38

Деянчо,
а кой предизвика Руското ембарго аъъ?
Така запалиха цялата държава 90г.
Сега пак ще унищожаваме готовото,а ще ядем домати от Полша.Ебати и политиката аъъ?

Back to top button