Хасково

Остава бедственото положение за трите общини в Хасковско

НаводнениеОстава бедственото положение за пострадалите от проливните дъждове и наводненията общини: Димитровград, Симеоновград и Харманли, съобщиха за Haskovo.info от областна администрация.

То най-вероятно ще бъде отменено утре, защото има технологичен срок за справяне с щетите, обясниха от областна.

Ситуацията в Хасковска област започна да се успокоява след вчерашното бедствие. Няма опасност за хората. Започна и възстановяването на село Странско, което беше залято след скъсването на две язовирни стени.

Една от 20-те наводнени къщи в димитровградското село е на 81-годишния Кольо Димитров, който през сълзи разказваше, че не е виждал такова бедствие до сега. От покъщнината му не е останало почти нищо.

Наводнение„Ни хляб имам, ни пари имам, всичко е в калта, как да си го представя живота. Ще спра да плача, когато видя, че се нормализира положението и мога да живея в тая къща, ако не мога хвърляйте ме някъде и това е“, казва дядо Кольо.

Семейството на възрастния човек е изкарало нощта в някогашната детска градина. И вероятно ще останат там още дълго време, защото няма кой да им помогне за разчистването на дома им.

В много от наводнените къщи разчистването вече започна. Пристигнаха и доброволци, но те са малко. От червения кръст и община Димитровград осигуриха лекарства за хората в нужда, в Странско обаче има нужда от доброволци, които да помогнат за разчистването.

Кметът Иво Димов заяви, че сега има проблем със с. Злато поле, където се е разляла река Мартинка и е заляла големи площи.

Кметът на Симеоновград заяви, че 4 села остават откъснати. Това са Свирково, Троян, Дряново и Тенево. Причината е разливането на река Сазлийка, която е скъсала дига. Сега хората там трябва да обикалят през Харманли за да стигнат до общинския си център.

В Калугерово има наводнени 25 къщи и постройки. Там вече е започнало отводняване. Сазлийка е заляла над 1600 декара обработваема земя и е прекъснала международната железопътна линия.

В засегнатите общини ще се сформират комисии, които да опишат щетите. Пари ще се чакат от комисията за бедствия и авария към Министерски съвет.

Наводнение   Наводнение
 Наводнение  Наводнение
 Наводнение  Наводнение

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
гражданка
гражданка
08.09.2014 11:08 11:08

Боже,в каква беднотия и мръсотия живее българския селянин,до къде ни докараха мислещите за хората управници!

Back to top button