Хасково

90% от засегнатите от пороите къщи са отводнени

Илюстрация90% от засегнатите къщи от поройните дъждове на 5 и 6 септември, вече са отводнени, съобщават от пресслужбата на областна администрация.

В симеоновградското с. Калугерово има 10 къщи, които не могат да бъдат отводнени, тъй като собствениците им не живеят там. От пожарната очакват собствениците да се свържат с тях, за да бъде извършено отводняването.

В община Димитровград наводнените обекти в града са били 4, 20 – в Меричлери, 21 в с. Странско, 70 в с. Добрич, а в кварталите „Марийно“ и „Черноконево“ са съответно 40 и 32. Скъсани са дигите на р. Марица при с. Райново (30 м.) и с. Брод (150 м.) и на р. Мартинка, общо на 4 места. Скъсана е и язовирната стена на микроязовира в с. Странско. В с. Крепост има отнесени площи от строителството на магистралата. Най-много са наводнените площи в с. Голямо Асеново – 2500 дка. и в кв. „Черноконево“ – 1500 дка.

В община Симеоновград е имало 35 наводнени къщи в с. Калугерово, с. Дряново и общинския център. 3 са скъсаните диги на р. Съзлия и р. Мусачевска. Наводнени са над 2100 дка. площи. Днес комисии установяват нанесените щети и нарушенията на инфраструктурата на територията на общината.

В община Свиленград има 3 наводнени двора и 7 къщи.

В община Любимец има 100 наводнени къщи в с. Малко градище, а също и кметството, читалището и здравната служба на селото. Разрушена е дигата на р. „Селска“. В с. Лозен е разрушен бетоновия брод на р. Лозенска, наводнени са 20 къщи. В с. Вълче поле и Любимец също има наводнени къщи.

От община Харманли до сега справка не е постъпила, тъй като екипите са заети да установят максимално бързо щетите от наводненията.

Бедственото положение, обявено от областния управител за общините Димитровград, Харманли и Симеоновград, е в сила 3 дни от датата на обявяване. То ще бъде прекратено утре,9 септември, в 11 ч. Сега обстановката в пострадалите райони се нормализира и нищо не налага неговото удължаване.

Областният управител Добри Беливанов благодари на кметовете на общини в областта и на всички отговорни за справянето с бедствието институции като пожарната и полицията. „Благодарение на бързата и адекватна реакция в областта не се допусна да стане най-лошото и да има човешки жертви, въпреки че на моменти ситуацията бе твърде усложнена“, коментира Беливанов.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button