Хасково

7-годишно загина, а 53 деца са ранени в катастрофи през 2014-а

Полиция, архивПрез 2014 г. на територията на ОДМВР-Хасково са възникнали 34 тежки катастрофи с деца и юноши до 17-годишна възраст, съобщават от полицията.

При инцидентите е загинало дете на 7 г., а 53 са ранени. Най-голям е процентът на ранените до 14-годишна възраст – 28.

Основната част от пострадалите в пътни инциденти малолетни и непълнолетни са като пътници в автомобили и возещи се на мотоциклети, мотопеди.

Според пътните полицаи високия брой на пострадали деца като пътници се дължи на малкия процент на използване на системите за безопасно превозване на деца. Децата-пътници са пасивно потърпевши от неправилното и рисково поведение на възрастните, които въпреки че превозват деца се движат с превишена скорост, предприемат рискови изпреварвания и не обезопасяват превозваните деца. ПТП с деца и юноши са станали най-вече в населени места, по улици с интензивно движение. Най-честата причина е превишена и несъобразена скорост на водачите. Често неправилното и внезапно пресичане от деца между паркирани на платното автомобили също е причина за раняването им. Друга основна причина е липсващият контрол от страна на възрастните, оставили децата си без надзор да играят сами навън, включително и край улици с интензивно движение.

По-големите деца и юноши са в голям риск, когато управляват без правоспособност мотопеди и мотоциклети, возят се на подобни превозни средства, най-често управлявани от неправоспособни техни приятели, управляват неизправни велосипеди без светлини и светлоотразители, возят се по двама на тях. Голяма част от злополуките с деца биха били предотвратени, ако гражданите, които са забелязали тяхното рисково поведение се намесят или сигнализират на родители и полиция.

Традиционната вече операция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ вече стартира и ще продължи до 31 октомври. Целта е да се ограничат предпоставките за пътни произшествия с една от най-уязвимите групи участници в движението по пътищата – децата. Пътните полицаи са изготвили анализ на пътнотранспортната аварийност за миналата учебна година и през летните месеци, който да ги подпомогне да набележат рисковите места, където да се осъществява засилено полицейско присъствие.

Преди и по време на тържествата за първия учебен ден ще се осъществява засилен контрол, ще се следи за стриктно за ограничението на скоростта от страна на водачите и ще се контролира правилното пресичане от страна на пешеходците.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button